FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dodijeljene nagrade Hrvatskoga arheološkog društva za 2004.

ZAGREB, 1. ožujka 2005. (Hina) - Nagrade i diplome Hrvatskogaarheološkog društva (HAD) za 2004. dodijeljene su danas na svečanostipriređenoj u Arheološkome muzeju a nagrade je Ružici Drechsler-Bižić,Vesni Girardi-Jurkić i Darji Pirkmajer predao predsjednik HAD-a IvanŠarić.
ZAGREB, 1. ožujka 2005. (Hina) - Nagrade i diplome Hrvatskoga arheološkog društva (HAD) za 2004. dodijeljene su danas na svečanosti priređenoj u Arheološkome muzeju a nagrade je Ružici Drechsler-Bižić, Vesni Girardi-Jurkić i Darji Pirkmajer predao predsjednik HAD-a Ivan Šarić.

Nagradu "Don Frane Bulić" za životno djelo primila je Ružica Drechsler-Bižić, godišnju Nagradu "Josip Brunšmid" Vesna Girardi-Jurkić, a diplomu počasnoga člana HAD-a slovenska arheologinja Darja Pirkmajer.

Kako je istaknuto u obrazloženju, Ružica Drechsler-Bižić, pripada sjajnoj generaciji hrvatskih arheologa istraživača koji su tijekom svoga radnog vijeka ostavili ne samo pisani već i topao ljudski trag među kolegama i ljudima koje je susretala.

Dugogodišnjim istraživanjima i obilascima po Lici prikupila je, navodi se, nevjerojatnu količinu topografskih podataka iznimno vrijednih zato što su pojedina područja Like raseljena ili im je promijenjena struktura pučanstva te se malo tko sjeća priča o "grčkim grobljima i gradovima" kako je pučanstvo nazivalo japodske nekropole i gradine.

Zaključke svojih dugogodišnjih istraživanja Ružica Drechsler-Bižić sažela je u radovima "Srednje brončano doba u Lici", "Japodska kulturna grupa" i "Japodska grupa" u kojima je dala sliku etničkih i kulturnih previranja tijekom srednjega i na početcima kasnoga srednjeg vijeka iz kojih su poniknuli temelji japodske kulture koja seže od početka 11.st. pr. Kr. pa sve do rimskih osvajanja u 1. sr. pr. Kr.

Vesna Girardi-Jurkić nagrađena je pak godišnjom nagradom Društva, među ostalim, i zbog velikih zasluga na afirmaciji Međunarodnoga istraživačkog centra za arheologiju Brijuni-Medulin koji je tijekom desetljeća djelovanja bio središtem intenzivnih arheoloških iskopavanja i konzervacije arheološkoga lokaliteta Vižula kod Medulina.

Dugogodišnja ravnateljica Pokrajinskoga muzeja u Celju Darja Pirkmajer primila je diplomu počasnoga člana HAD-a zbog sustavnoga promicanja suradnje s hrvatskom arheološkom praksom što je bilo posebice dragocjeno tijekom Domovinskoga rata u Hrvatskoj.

U ime nagrađenih zahvalila je Vesna Girardi-Jurkić istaknuvši da su nagrade koje dodjeljuje struka jedna od najvećih priznanja. Osvrnula se i na sadašnje uvjete u kojima djeluje arheološka struka rekavši da je najveći problem destrukcija spomeničke baštine koja se pak, dodala je, događa iz neznanja, lokalnih političkih interesa ili posebice danas zbog interesa financijskih lobija..

Ukazala je i na važnost očuvanja nacionalnoga kulturnog identiteta jer, podsjetila je Girardi-Jurkić, da tijekom nedavnoga rata u Hrvatskoj nije bilo kulturocida malo tko u Europi i svijetu bio usitinu znao što se dogodilo.

Među brojnim uzvanicima, svečanosti je nazočio i ministar kulture Božo Biškupić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙