FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Meko tkivo pronađeno u fosilu T-Rexa sliči nojevom

WASHINGTON, 25. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Savitljivo i elastično mekotkivo iz dinosaura Tyrannosaurusa rexa koji je izumro prije 70milijuna godina, pronađeno je u koštanoj moždini stražnje noge idonekle nalikuje, što je šokiralo znanstvenike, onome u današnjemnoju.
WASHINGTON, 25. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Savitljivo i elastično meko tkivo iz dinosaura Tyrannosaurusa rexa koji je izumro prije 70 milijuna godina, pronađeno je u koštanoj moždini stražnje noge i donekle nalikuje, što je šokiralo znanstvenike, onome u današnjem noju.

To otkriće, objavljeno u petak u dnevniku Science, pruža mogućnost znanstvenicima da pronađu DNK, što bi moglo rasvijetliti građu te vrste, kaže se u članku.

Fosilno ostaci jednog od najstrašnijih stvorenja koje je ikad obitavalo na Zemlji pronađeno je u Hell Creeku, dijelu Stjenjaka u Montani.

Mary Higby Schweitzer sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini rekla je kako su ona i njezini kolege ostali "šokirani" kad su primijetili "neobične djeliće tkiva u koštanom kanalu" fosilizirane bedrene kosti T-rexa.

"Nisam vjerovala svojim očima, dok test nismo ponovili 17 puta", rekla je.

Nakon uklanjanja naslaga minerala s tkiva, znanstvenicima je ostao "savitljiv, rastezljiv materijal protkan krvnim žilama", stoji u članku Sciencea.

Tanko, prozirno meko tkivo "slobodno je plutalo u otopini", a sličilo je tkivu iz kosti noja, rekli su autori

"Iznimna očuvanost ovog tkiva, koja ne dovodi u pitanje vrijeme postojanja dinosaura, možda otvori mogućnost proučavanja fiziologije dinosaura, a možda i nekih aspekata njihovog biokemijskog sastava, osobito ako se meko tkivo uspije pronaći i u drugim fosilima", tvrde autori.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙