FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAT: suglasnost na ponudu T-HT-a za međupovezivanje operatera

ZAGREB, 25. veljače 2005. (Hina) - Vijeće Hrvatske agencije zatelekomunikacije (HAT) na svojoj je današnjoj sjednici dalo suglasnostT-HT-u na njegovu standardnu ponudu o međusobnom povezivanju(interkonekciji) operatera, koju je T-HT na zahtjev Agencije znatnopoboljšao, priopćeno je Agencije.
ZAGREB, 25. veljače 2005. (Hina) - Vijeće Hrvatske agencije za telekomunikacije (HAT) na svojoj je današnjoj sjednici dalo suglasnost T-HT-u na njegovu standardnu ponudu o međusobnom povezivanju (interkonekciji) operatera, koju je T-HT na zahtjev Agencije znatno poboljšao, priopćeno je Agencije.

Poboljšanje te ponude je i razlog, dodaju iz Agencije, što je Vijeće Agencije nakon provedene analize suglasnost na tu ponudu T-HT-a dalo danas, odnosno prije isteka krajnjeg roka za to, 8. ožujka.

Razlog je i taj što se, napominju iz Agencije, drugim, novim operaterima u fiksnoj telefoniji, želi omogućiti što brži ulazak na telekomunikacijsko tržište i početak rada.

T-HT je svoju standardnu ponudu za međupovezivanje operatera, kako ističu iz Agencije, prvenstveno poboljšao u tzv. arhitekturi međusobnog povezivanja, a ostvareno je i poboljšanje cijena u više segmenata.

Pritom kao najvažnije iz Agencije ističu smanjenje T-HT-ovih cijena usluga tzv. terminiranja prometa i usluga polaznog prometa.

Tako su u lokalnom prometu cijene tih usluga smanjene za oko 20 posto, sa 9 lipa, na 7,2 lipe, dok su u regionalnom prometu cijene smanjene za oko 9,1 posto, s 11 lipa, na 10 lipa. U nacionalnom pak prometu te su cijene smanjene za 34,5 posto, odnosno sa 20 lipa, na 13,1 lipu.

Uz to, dodaju, smanjena je cijena korištenja 2 Mbit/s sustava za međusobno povezivanje, za 31 posto mjesečno.

Iz Agencije dodaju i da su te cijene samo jedan od segmenata ukupne cijene telefonskog razgovora.

Uz to, u dopisu poslanom danas iz Agencije, kojeg potpisuje predsjednik njenog Vijeća Gašper Gaćina stoji i da je Agencija izdala rješenje operaterima sa znatnijom tržišnom snagom (T-HT u fiksnoj te VIPnet i T-Mobile u mobilnoj) da u roku od tri mjeseca izvrše "strukturno odvajanje i zasebno obračunavanje troškova". Dodaju i da se od T-HT-a, u skladu s tim, očekuje da Vijeću Agencije dostavi novu standardnu ponudu međusobnog povezivanja.

Navodi se i da je Vijeće Agencije po službenoj dužnosti pokrenulo upravni postupak radi proglašenja operatera sa znatnijom tržišnom snagom na hrvatskom tržištu iznajmljenih telekomunikacijskih vodova. U skladu s tim će, kada se završi taj postupak, Agencija zatražiti od proglašenih operatera sa znatnijom tržišnom snagom da dostave i standardnu ponudu za iznajmljivanje telekomunikacijskih vodova.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙