FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Abeceda pomogla zaštiti slovenskog vina

LJUBLJANA,25. ožujka(Hina) - Slovensko sortno vino koje se do sadaprodavalo kao "Tokaj" ubuduće će se zvati "Točaj", jer je tokajactijekom pregovora s Europskom unijom zaštitila Mađarska.
LJUBLJANA,25. ožujka(Hina) - Slovensko sortno vino koje se do sada prodavalo kao "Tokaj" ubuduće će se zvati "Točaj", jer je tokajac tijekom pregovora s Europskom unijom zaštitila Mađarska.

Za novi naziv vinogradari iz Goriških brda na granici s Italijom odlučili su se iz vrlo praktičnih razloga. Na naljepnicama je "kvačica" (dijakritički znak) na slovu c povučena u drugom tonu, tako da će većina europskih kupaca naziv pročitati kao "tokaj".

Prijedlog za zaštitu nove robne marke vinogradari već su dali, a ove godine namjeravaju flaširati oko 1,4 milijuna litara tog vina koje je poznato i kao zeleni sauvignon.

"Od danas imamo vino točaj koje je zapravo 100-postotni tokajac", izjavio je direktor konzorcija Goriška brda Aleš Kristančič.

Točaj na slovenskom znači točioničar ili barmen. Ovdašnji vinari ljute se što su Mađari pravo da i dalje prodaju tokajac pod njegovim pravim imenom priznali Slovacima i Talijanima koji na svojim vinogradima uzgajaju tzv. furlanski tokajac, vrlo sličnih osobina kao i slovenski.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙