FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rupel: S hrvatskom vladom uspostavljeno povjerenje

LJUBLJANA,11. ožujka 2005.(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslovaDimitrij Rupel izjavio je u petak da je Slovenija s hrvatskom vladomuspostavila povjerenje te da njegova država podržava što skorijipočetak pregovora EU-a i Hrvatske, ali da u sadašnjem trenutku jošnije jasno hoće li pregovori s Hrvatskom početi 17. ožujka.
LJUBLJANA,11. ožujka 2005.(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je u petak da je Slovenija s hrvatskom vladom uspostavila povjerenje te da njegova država podržava što skoriji početak pregovora EU-a i Hrvatske, ali da u sadašnjem trenutku još nije jasno hoće li pregovori s Hrvatskom početi 17. ožujka.

"Odgoda bi imala svoje razloge, ali i opasnosti jer bi se političko raspoloženje u Hrvatskoj moglo promijeniti, a to bi imalo negativne posljedice i na Sloveniju i susjedne države", rekao je Rupel u petak na konferenciji za novinare posvećenoj diplomatskoj djelatnosti Slovenije u sklopu EU-a i kao predsjedajuće države OESS-a.

Rupel je objasnio slovensku poziciju na zadnjem zasjedanju COREPER-a, na kojemu je Slovenija zajedno s još 3 države zastupala stajalište da Hrvatska prije početka pregovora mora dati čvrste dokaze da nastoji pronaći odbjeglog generala Antu Gotovinu, ali da to ne znači da Gotovina do tada mora biti predan sudu u Haagu. To stajalište Rupel je protumačio slovenskim interesom za stabilnost u regiji zapadnog Balkana i za održavanje što boljih odnosa s Hrvatskom.

Slovenska i hrvatska vlada u zadnje vrijeme su uspostavile iskren odnos i povjerenje, rekao je Rupel, odgovarajući na pitanje o prošlotjednom susretu premijera Ive Sanadera i Janeza Janše u Bovcu.

Rupel je izjavio da su se u petak sastali državni tajnici u ministarstvima vanjskih poslova Božo Cerar i Hido Biščević, u skladu s dogovorom slovenskog i hrvatskog premijera. Oni su razgovarali o problematici dvostrukog oporezivanja, izbjegavanju incidenata na moru i formiranju povijesne komisije.

Rupel je rekao da u Europskoj uniji Sloveniju percipiraju kao dobru poznavateljicu prilika u Hrvatskoj i na Balkanu. On je naglasio da vrata za širenje Europske unije moraju i dalje biti otvorena.

Rupel je o skorašnjem sastanku ministara vanjskih poslova EU-a na kojem će se odlučiti o početku pregovora s Hrvatskom govorio i na zatvorenoj sjednici parlamentarnog odbora za vanjsku politiku.

Neki članovi oporbe izrazili su nakon sastanka skepsu glede sklonosti Slovenije prema početku pregovora Hrvatske s EU-om i Rupelovim jamstvima da Hrvatska u dovoljnoj mjeri surađuje s Haagom.

Zastupnik liberalnih demokrata (LDS) Jožef Školč podsjetio je da je Rupel podržao i američku intervenciju u Iraku, vjerujući informacijama da se tamo nalazi oružje za masovno uništavanje.

Zastupnik liberalnih demokrata u Europskom parlamentu Jelko Kacin izjavio je pak za Slovenski radio da pregovori s Hrvatskom "ne mogu i neće" početi jer ona nije uhitila Gotovinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙