FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obrane Čermaka i Marčaka protiv spajanja, Gotovinina suglasna

ZAGREB,24. ožujka(Hina) - Branitelji generala Ivana Čermaka i MladenaMarkača protive se prijedlogu haškog Tužiteljstva za spajanje njihovogpredmeta s optužnicom protiv Ante Gotovine, dok su Gotovininiodvjetnici s time suglasni, izjavili su u četvrtak za Hinu odvjetniciJadranka Sloković, Goran Mikuličić i Ivo Farčić.
ZAGREB,24. ožujka(Hina) - Branitelji generala Ivana Čermaka i Mladena Markača protive se prijedlogu haškog Tužiteljstva za spajanje njihovog predmeta s optužnicom protiv Ante Gotovine, dok su Gotovinini odvjetnici s time suglasni, izjavili su u četvrtak za Hinu odvjetnici Jadranka Sloković, Goran Mikuličić i Ivo Farčić.

Haški sud (ICTY) objavio je u srijedu podnesak Tužiteljstva datiran s 18. ožujka, u kojem se traži dulji rok za doradu optužnice protiv Markača i Čermaka, i najavljuje objedinjavanje njihove optužnice s onom protiv odbjeglog generala Gotovine.

Tužitelji su tražili 45 dana, a sudsko vijeće im je u srijedu privremeno odobrilo 21 dan produljenja dok ne primi očitovanje obrana.

Markačevi branitelji u četvrtak su sudu uputili svoj odgovor u kojem su se suglasili s produljenjem roka, kazao je odvjetnik Mikuličić.

"Mi smo to pozdravili, jer očekujemo da će tužitelji imati dovoljno vremena da naprave kvalitetnu, preciznu i konciznu optužnicu, kako bi znali protiv čega se borimo jer s ovako 'maglovitom' optužnicom to ne znamo", rekao je Mikuličić.

Oni su istodobno izrazili protivljenje spajanju optužnica, ocjenivši da se taj prijedlog "protivi pravilima i praksi ICTY".

"Sudski postupak protiv Čermaka i Markača već je daleko odmakao, dok protiv Gotovine nije ni počeo i potpuno je neizvjesno kada će početi pa bi bilo nezokonito spajati ih u ovoj fazi", dodao je Mikuličić, koji uz Miroslava Šeparovića brani Markača.

U odgovoru je izraženo načelno neslaganje s prijedlogom, obzirom da ga Tužiteljstvo još nije formalno podnijelo, kazao je.

Branitelji generala Čermaka svoj su odgovor na zahtjev tužitelja također uputili u četvrtak ne protiveći se produljenju roka, dok su odgovor na zahtjev za spajanje predmeta prolongirali do njegova podnošenja, kazala je Čermakova odvjetnica Jadranka Sloković.

Branitelji su, po njezinim riječima, i ranije pretpostavljali da će optužba željeti spojiti postupke protiv trojice generala, ali je "neobično da se to radi u postupku prigovora obrane na optužnicu".

"Za očekivati je da posebnim postupkom traže spajanje postupka a u ovom slučaju oni najavljuju izmjenu jedne i druge optužnice i potom spajanje", rekla je Čermakova braniteljica, uz Čedu Prodanovića.

Istaknula je kako je usvajanjem glavnine prigovora na optužnicu protiv Čermaka i Markača ona u biti "cijela dovedena u pitanje", te otud tako radikalan zahtjev Tužiteljstva.

Ocijenila je da izmjenama optužnice želi ispraviti "duplirana odgovornost" Gotovine i Čermaka.

"Jedan i drugi odgovaraju za sve vojne snage na području Krajine i to je jedan od najvećih propusta. Njihov odnos i odgovornosti nisu specificirane", kazala je Sloković.

Ako se tužiteljima odobri traženi rok, po njezinim riječima "treba očekivati novu radikalno izmijenjenu optužnicu".

Gotovinin odvjetnik Ivo Farčić je kazao da najava spajanja predmeta i obrazloženja Tužiteljstva "potvrđuju navode odvjetničkog tima generala Gotovine da se radi o istoj optužnici, kao i tvrdnju da se niz procesnih radnji može voditi bez nazočnosti okrivljenog".

Na primjedbu kako je ovdje ipak riječ o rezultatu rada njihovih kolega iz obrane Markača i Čermaka, odgovorio je potvrdno.

"Apsolutno, to je rezultat njihovog prigovora na optužnicu, a zahtjev za spajanje je autonomna volja. To je načelo ekonomičnosti, a mi cijelo vrijeme inzistiramo na ekonomičnosti postupka", kazao je Farčić, poprativši smijehom "inzistiranje na ekonomičnosti".

Na upit o tome ide li spajanje optužnica u prilog generalu Gotovini, odgovorio je "mi za sada ne vidimo zapreka, to je ista optužnica".

Zatražen da komentira protivljenje obrana Čermaka i Markača spajanju postupka, zbog neizvjesnosti oko pojavljivanja Gotovine pred sudom, Farčić je ustvrdio kako "nije nemoguće i nije nepoznato u praksi suda da su se vodili postupci bez okrivljenih u Haagu".

Dodao je da ne govori službeno jer "od suda nisu ništa primili".

Optužnicu protiv Gotovine ICTY je podignuo u lipnju 2001. do kada je general u bijegu, a Markača i Čermaka optužio je u ožujku 2004. Oni su se nedugo nakon toga predali sudu, a krajem 2004. pušteni su iz pritvora do početka suđenja. Svu trojicu tereti se za ratne zločine protiv krajinskih Srba i njihove imovine počinjene tijekom i nakon operacije Oluja od kolovoza do studenoga 1995.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙