FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optužnica protiv hrvatskih generala na popravku

ZAGREB, 9. ožujka 2005. (Hina) - Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY)prihvatilo je prigovor na optužnicu protiv Ivana Čermaka i MladenaMarkača u dijelu koji se odnosi na "konstrukciju zločinačkogudruženja" i naložilo Tužiteljstvu da u roku od tri tjedna izmjeni ipopravi optužnicu, kazali su u srijedu odvjetnici generala.
ZAGREB, 9. ožujka 2005. (Hina) - Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) prihvatilo je prigovor na optužnicu protiv Ivana Čermaka i Mladena Markača u dijelu koji se odnosi na "konstrukciju zločinačkog udruženja" i naložilo Tužiteljstvu da u roku od tri tjedna izmjeni i popravi optužnicu, kazali su u srijedu odvjetnici generala.

"Vijeće je prihvatilo prigovor u pojedinim segmentima optužnice i naložilo Tužiteljstvu da u roku od 21 dan dostavi izmijenjenu optužnicu, s preciznim uputama što u njoj treba popraviti", izjavio je Markačev odvjetnik Goran Mikuličić.

Vijeće je, po njegovim riječima, navelo osam točaka u kojima se optužnica treba izmijeniti i popraviti, uključujući i dio koji je temelj optužnice a to je "konstrukcija zločinačkog udruženja".

Dvojicu generala ICTY je optužio za ratne zločine počinjene tijekom i nakon operacije Oluja 1995., u okviru "udruženog zločinačkog pothvata čiji je zajednički cilj bio prisilno i trajno uklanjanje srpskog stanovništva iz regije Krajina".

Od tužitelja je zatraženo da poimence navedu sve članove tog navodnog zločinačkog udruženja, te razjasne ulogu i zadaće Čermaka i Markača u navodnom zločinačkom planu, rekao je Mikuličić.

"Traži se da se specificira optužnica u pogledu odgovornosti svakog od optuženika, njihovih međusobnih odnosa, posebno u odnosu na zločinački pothvat", kazao je Čermakov branitelj Čedo Prodanović.

U optužnici je to vrlo paušalno opisano, a standardi i dosadašnja praksa ICTY-a traže da se to konkretizira, smatraju odvjetnici.

Zatražen je i popis postrojbi podređenih Čermaku i Markaču, vezano uz njihovu zapovjednu odgovornost. Vijeće je naložilo i izmjene više nepreciznih navoda u optužnici koji se odnose na oružane snage, pravnu kvalifikaciju zapovjedne odgovornost i drugo.

"Najbitnije je da smo uspjeli u dijelu koji se odnosi na tezu o postojanju zločinačkog plana i udruženja, na čemu se temelji cijela optužnica", ocijenio je Mikuličić.

Ako je optužnica maglovita, nedorečena i preopćenita ne znate od čega se braniti, čime je povrijeđeno pravo na obranu, dodao je.

U prigovorima na optužnicu, koje su branitelji podnijeli početkom srpnja 2004., osporeno je i samo postojanje zločinačkog plana i udruživanja, no vijeće je to pitanje ostavilo za glavnu raspravu ne želeći u njega sada ulaziti, kazao je Mikuličić.

Odvjetnici su potvrdili da će se mogući povoljniji položaj koji uspiju izboriti za Čermaka i Markača odraziti i na generala Antu Gotovinu, jer se radi o praktično istom predmetu.

Gotovini branitelji moći će se pozvati na presedan kada njihov predmet bude aktiviran, odnosno kada general stupi pred ICTY.

Postoji pravno načelo prema kojem je sve što je povoljno za jednog optuženika povoljno za sve, ako se utvrdi da nije bilo zločinačkog pothvata onda ga ne bi bilo ni za Gotovinu, kazao je Prodanović.

Na pitanje očekuje li da će otpasti teza o zločinačkom pothvatu, on je odgovorio kako "sumnja u to, ali da će se Tužiteljstvo morati jako potruditi i možda će otpasti neki dijelovi".

General Čermak je nakon Oluje bio zapovjednik Zbornog mjesta Knin, dok je Markač u Oluji zapovjedao postrojbama Specijalne policije MUP-a Hrvatske. Optužnica protiv njih otpečaćena je 8. ožujka 2004., a tri dana kasnije dobrovoljno su se predali ICTY-u. Na prvom pojavljivanju pred sudom odbacili su sve optužbe a 3. prosinca pušteni su na slobodu do početka suđenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙