FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Haško tužiteljstvo za spajanje optužnica protiv Čermaka, Markača i Gotovine

ZAGREB/DEN HAAG,24. ožujka(Hina) - Tužiteljstvo Haškog suda (ICTY)najavilo je namjeru spajanja optužnice protiv generala Ivana Čermaka iMladena Markača s onom protiv Ante Gotovine, u podnesku kojim tražiproduljenje roka za doradu optužnice protiv prve dvojice optuženih.
ZAGREB/DEN HAAG,24. ožujka(Hina) - Tužiteljstvo Haškog suda (ICTY) najavilo je namjeru spajanja optužnice protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača s onom protiv Ante Gotovine, u podnesku kojim traži produljenje roka za doradu optužnice protiv prve dvojice optuženih.

"Tužiteljstvo predviđa da će podnijeti zahtjev za spajanje i podizanje jedinstvene optužnice protiv Čermaka, Markača i Gotovine... jer smatra da je to u najboljem interesu ekonomičnosti suđenja, djelotvornog vođenje predmeta i da je vezano uz izlaznu strategiju suda", navodi se u podnesku koji je ICTY objavio u srijedu.

Glavni zahtjev iz podneska Tužiteljstva raspravnom vijeću je da se trotjedni rok za zatraženu doradu optužnice za Čermaka i Markača, koji ističe 29. ožujka, produlji na 45 dana.

Rješavajući po prigovoru obrane na optužnicu, sudsko vijeće je 8. ožujka naložilo tužiteljima da u roku od 21 dana dorade optužnicu, posebno u pogledu konstrukcije "udruženog zločinačkog pothvata" i konkretne odgovornosti za zločine iz optužbe.

Tužiteljstvo svoj zahtjev obrazlaže time da bi nakon predaje dorađene optužnice do 29. ožujka, kroz 45 do 60 dana slijedio i prijedlog za spajanje, pa želi sve to učiniti u zatraženem produljenju.

U podnesku, datiranom s 18. ožujka, najavljuju se "različite izmjene optužnice, koje premašuju nalog vijeća".

Tim će se izmjenama "prilagoditi tzv. baza zločina u predmetu, redefinirati i ograničiti geografski raspon predmeta, te dodatno razjasniti i obrazložiti zločini za koje su optuženi i teorije kaznene odgovornosti", stoji u podnesku.

Najavljene izmjene ilustriraju se primjerom izmjene imena i granica općina kako bi se uskladile sa zakonima RH iz 1992.

Tužiteljstvo ističe da se "temeljna priroda predmeta neće promjeniti i da će sva trojica ostati optuženi za višestruke teške zločine povezane s operacijom 'Oluja' u razdoblju kolovoz-studeni 1995. godine".

Tužiteljstvo navodi kako se ne očekuje da bi suđenje u predmetu Čermak i Markač moglo početi tijekom 2005., te ocjenjuje da najavljeni potezi neće štetiti ni postupku ni optuženima.

Tužiteljstvo je zatražilo rok od 45 dana za pripremu izmjenjene optužnice, računajući od 21. ožujka.

Sudsko vijeće je, kako se saznaje od branitelja optuženih, već odobrilo privremeno produljenje od 21 dan dok ne primi očitovanje obrana o zahtjevu Tužiteljstva.

Gotovinu je ICTY optužio u lipnju 2001. od kada je u bijegu. Optužnica protiv Čermaka i Markača otpečaćena je u ožujku 2004., nakon čege su se oni predali a sud ih je u prosincu pustio na slobodu do početka suđenja. Svu trojicu tereti se za ratne zločine počinjene nad krajinskim Srbima tijekom i nakon operacije Oluja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙