FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Branitelji šestorice Hrvata očekuju doradu optužnice

DEN HAAG/ZAGREB,17. ožujka 2005.(Hina) - Raspravno vijeće Haškog suda(ICTY) u postupku protiv šestorice Hrvata iz BiH najavilo je zasredinu travnja svoju odluku o prigovorima na optužnicu, koja bi, poočekivanju branitelja, zbog nejasnoća trebala biti vraćena na doradukao i u predmetu Čermak i Markač.
DEN HAAG/ZAGREB,17. ožujka 2005.(Hina) - Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) u postupku protiv šestorice Hrvata iz BiH najavilo je za sredinu travnja svoju odluku o prigovorima na optužnicu, koja bi, po očekivanju branitelja, zbog nejasnoća trebala biti vraćena na doradu kao i u predmetu Čermak i Markač.

"Glavni dio našeg prigovora vezan je za nejasnoće u optužnici i nedefinirane uloge optuženih u 'udruženom zločinačkom pothvatu'. Vjerujemo da će odluka koju je vijeće najavilo za sredinu travnja biti slična onoj za Čermaka i Markača", rekao je u četvrtak u telefonskom razgovoru iz Den Haaga odvjetnik Božo Kovačić.

Sudsko vijeće je 8. ožujka tužiteljima vratilo na doradu optužnicu protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača zbog nejasne uloge optuženih u planu i izvedbi "udruženog zločinačkog pothvata" i više drugih nedostataka na koje je ukazano u prigovorima.

"Odluka kod Čermaka i Markača je dobro utemeljena jer daje pregled cijele sudske prakse. Vijeće u našem predmetu ne može ići ispod te odluke", kazao je Kovačić, branitelj generala Slobodana Praljka.

Na današnjoj statusnoj konferenciji također je potvrđeno da su bivši premijer HR Herceg Bosne Jadranko Prlić i ostala petorica optuženih, Bruno Stojić, Valentin Čorić, Berislav Pušić, te generali Milivoj Petković i Praljak, zatražili da Tajništvo ICTY-a preuzme financiranje njihovih obrana.

U optužnici ih se tereti da su "od studenog 1991. do travnja 1994. sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu etničkog čišćenja bosanskih Muslimana i drugih nehrvata s teritorija Herceg Bosne, radi njegovog pripajanja Republici Hrvatskoj".

Optuženi su u 26 točaka za teške povrede Ženevskih konvencija, kršenje ratnog prava i običaja i zločine protiv čovječnosti.

Haškom sudu predali su se 5. travnja 2004., nedugo nakon podizanja optužnice, a 9. rujna pušteni su na slobodu do početka suđenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙