FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren Centar za praktičnu robotiku

ZAGREB, 24. ožujka 2005. (Hina) - Centar za praktičnu robotiku, koji ćepridonijeti razvoju i unaprjeđenju tehničkog odgoja te popularizacijiznanosti i tehnike, otvoren je danas pri zagrebačkojŽeljezničko-tehničkoj školi.
ZAGREB, 24. ožujka 2005. (Hina) - Centar za praktičnu robotiku, koji će pridonijeti razvoju i unaprjeđenju tehničkog odgoja te popularizaciji znanosti i tehnike, otvoren je danas pri zagrebačkoj Željezničko-tehničkoj školi.

Centar je otvorio ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac istaknuvši kako je privilegija za jednu državu kada otvara takav centar.

Osvrnuo se na izraelska iskustva u gospodarenju znanstvenim izumima, primijetivši kako Izraelci ne prodaju znanstvene patente već samo njihovo korištenje.

Odgovarajući na upit zašto takvi centri nemaju podršku gospodarstva, Primorac je rekao kako su to tragovi socijalizma koje treba razbijati.

"Gospodarstvo treba shvatiti da u Hrvatskoj ima centre izvrsnosti i treba znati što može od njih dobiti", izjavio je ministar.

Na upit hoće li Centar dobiti novčanu pomoć, rekao je da bi Centar trebao ponuditi tehnološki projekt koji bi zatim bio financiran.

Centar su osnovali Hrvatsko društvo za robotiku, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Željezničko-tehnička škola u Zagrebu, koji su financirali nabavu opreme.

Ivica Lovrić, ravnatelj Željezničko-tehničke škole, koja ove godine obilježava 100 godina postojanja, izrazio je uvjerenost da će Centar biti mjesto gdje će se mladi osposobljavati, ali i stvarati uvjete za originalne proizvode.

Predsjednik Hrvatska zajednice tehničke kulture Ante Markotić pozdravio je osnivanje Centra istaknuvši da je tehnička kultura zalog za gospodarstvo i budućnost Hrvatske.

Inicijativu za osnivanje Centra za robotiku pokrenulo je Hrvatsko društvo za robotiku, po uzoru na američki Institut za praktičnu robotiku.

Istraživanje i razvoj trebali bi biti njegove ključne zadaće, u čije se projekte želi uključiti studente, znanstvenike i stručnjake.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙