FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za tjedan od 21. do 27. ožujka

ZAGREB,20. ožujka(Hina)
ZAGREB,20. ožujka(Hina)

- Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za tjedan od 21. do 27. ožujka.

PONEDJELJAK, 21. OŽUJKA

------------------------

DEN HAAG - Prvo pojavljivanje pred Haškim sudom (ICTY) radi izjašnjavanja o krivnji Johana Tarčulovskog, bivšeg časnika makedonske policije optuženog za ratne zločine nad albanskim civilima tijekom sukoba snaga sigurnosti s albanskim pobunjenicima u Makedoniji u ljeto 2001. godine. Zajedno s Tarčulovskim, koji se prošle srijede predao ICTY-u, optužen je i bivši ministar unutarnjih poslova Ljubo Boškoski koji uz makedonsko ima i hrvatsko državljanstvo. Županijski sud u Puli, u čijem se pritvoru pod drugim optužbama nalazi već šest mjeseci, početkom tjedna će odlučivati o njegovoj predaji Haagu.

BRUXELLES - Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn primit će premijera BiH Adnana Terzića.

PARIZ - Međunarodna konferencija o nuklearnoj energiji za 21. stoljeće u organizaciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Na marginama konferencije generalni direktor IAEA Mohamed el Baradei sastat će se, između ostalih, s francuskim ministrom vanjskih poslova Michelom Barnierom.

PEKING - Američka državna tajnica Condoleezza Rice u posjetu Kini.

NEW YORK - Glavni tajnik UN-a Kofi Annan predstavit će izvješće o reformi Svjetske organizacije.

TEHERAN - Iranska Nova godina.

UTORAK, 22. OŽUJKA

------------------

BRUXELLES - Prvi dan dvodnevnog summita Europske unije na kojem će se prije svega razgovarati o paktu o stabilnosti i rastu i reformi lisabonske strategije.

BRUXELLES - Summit Europske pučke stranke, najbrojnije u Europskom parlamentu, koji se tradicionalno održava pred početak summita EU. Na tom će susretu sudjelovati i hrvatski premijer Ivo Sanader.

BRUXELLES - Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana sastat će se sa srpskim premijerom Vojislavom Koštunicom kako bi razgovarali o odnosima EU i Srbije, posebno o njezinom napretku u ispunjavanju obveza prema EU, o suradnji s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Den Haagu, te o stanju na Kosovu.

DEN HAAG - Nastavak dokaznog postupka obrane na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY).

LJUBLJANA - U dvodnevni posjet Sloveniji dolazi general John Reith, zamjenik zapovjednika snaga NATO-saveza za Europu.

ALŽIR - Summit arapskih država u nazočnosti glavnog tajnika UN-a Kofija Annana.

Sastanak je prije svega namijenjen raspravama o mirovnom procesu na Bliskom istoku, stanju u Iraku te političkim reformama u arapskom svijetu.

BUENOS AIRES - Posjet američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda.

PEKING - Sjevernokorejski premijer Pak Pong Ju u posjetu Kini.

ISLAMABAD - Afganistanski predsjednik Hamid Karzai u posjetu Pakistanu.

- Svjetski dan voda.

SRIJEDA, 23. OŽUJKA

--------------------

ZAGREB - Međunarodna konferencija pod nazivom "Europski pretpristupni fondovi: izazov za Hrvatsku" koju organiziraju Institut za međunarodne odnose u suradnji s fondacijom Friedrich Ebert.

ZAGREB - Tribina u seriji "Europa u Zagrebu". U organizaciji Europskog pokreta Hrvatska i Europskog doma Zagreb gost će biti šef Delegacije Europske komisije u RH veleposlanik Jacques Wunenburger koji će govoriti o sadašnjem trenutku odnosa EU i Hrvatske.

BRUXELLES - Drugi dan dvodnevnog summita EU. Nakon završetka summita, predsjedništvo EU-a obavijestit će o njegovim rezultatima i čelnike zemalja kandidata, među njima i hrvatskog premijera Ivu Sanadera.

BEOGRAD/DEN HAAG - Bivši general Vojske RS Vinko Pandurević, optužen pred Haški sudom za genocid i ratne zločine u BiH, koji se u nedjelju dobrovoljno predao srbijanskim vlastima, trebao bi otputovati u Den Haag. Pandurevića haška optužnica tereti za genocid, kršenje ratnog prava i običaja kao i zločine protiv čovječnosti tijekom rata u BiH od 1992. do 1996. godine. Prema optužnici, Pandurević je kao zapovjednik Zvorničke brigade VRS sudjelovao u etničkom čišćenju Srebrenice.

DEN HAAG - Prvo pojavljivanje pred Haškim sudom (ICTY) radi izjašnjavanja o krivnji Drage Nikolića, bivšeg oficira sigurnosti Zvorničke brigade vojske RS, optuženog za genocid u Srebrenici u srpnju 1995. Nikolić se prošloga četvrtka dobrovoljno predao ICTY-u.

DEN HAAG - Nastavak dokaznog postupka obrane na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) .

CRAWFORD, Teksas - Američki predsjednik George W. Bush se na svom ranču u Crawfordu sastaje s predsjednikom Meksika Vincente Foxom i premijerom Kanade Paulom Martinom.

PARIZ - Nastavak nuklearnih pregovora Europske unije i Irana.

EREVAN - Posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina.

ČETVRTAK, 24. ožujka

---------------------

DEN HAAG - Nastavak dokaznog postupka obrane na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) .

LUXEMBOURG - Ministarski sastanak EU-Kanada.

VARŠAVA - Posjet crnogorskog ministra vanjskih poslova Miodraga Vlahovića.

WASHINGTON - Američka državna tajnica Condoleezza Rice sastaje se s ministrom vanjskih poslova Grčke Petrosom Molyviatisom.

NAGAKUTE - Svečanost otvaranja Svjetske izložbe "Aichi 2005" koja će trajati do 25. rujna.

PETAK, 25. ožujka

-----------------

WASHINGTON - Američka državna tajnica Condoleezza Rice se sastaje s ministrom vanjskih poslova Bugarske Solomonom Passijem.

SUBOTA, 26. OŽUJKA

------------------

TOKIO - Posjet francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca Japanu.

PRAG - Kongres češke socijaldemokratske stranke.

NEDJELJA, 27. OŽUJKA

--------------------

SKOPLJE - Drugih krug lokalnih izbora u Makedoniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙