FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sporazum o sufinanciranju programa vodoopskrbe na otocima

ZAGREB, 23. ožujka 2005. (Hina) - Ministarstvo mora, turizma, prometa irazvitka (MMTPR) i tvrtka Hrvatske vode potpisale su danas Sporazum osufinanciranje programa vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnihvoda na jadranskim otocima, za što se u 2005. osigurava 93,63milijuna kuna.
ZAGREB, 23. ožujka 2005. (Hina) - Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka (MMTPR) i tvrtka Hrvatske vode potpisale su danas Sporazum o sufinanciranje programa vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na jadranskim otocima, za što se u 2005. osigurava 93,63 milijuna kuna.

Sporazum su potpisali resorni ministar Božidar Kalmeta i generalni direktor Hrvatskih voda Davorin Androšić.

Od gotovo 100 milijuna kuna koji se planiraju uložiti, udjel Ministarstva je 57 milijuna kuna, udio Hrvatskih voda 14,84 milijuna kuna, dok jedinice lokalne samouprave i komunalna poduzeća ulažu 21,78 milijuna kuna.

Kalmeta je pojasnio da se sporazum odnosi samo na područje otoka i eventualne investicije na kopnu koje su u funkciji otoka, te da su sredstva koje daje MMTPR nepovratna. Sredstva Hrvatskih voda su ili kredit ili osnova za stjecanje udjela u temeljnom kapitalu komunalnih poduzeća koje projekt vode.

Samo u vodoopskrbu na otocima Ministarstvo će uložiti 18,25 milijuna kuna, a Hrvatske vode 6,14 milijuna kuna. Tim će sredstvima u 2005. biti završen sustav vodoopskrbe na otoku Susku, crpna stanica Borik i vodosprema Starešin na Ugljanu, dogradnja vodoopskrbnih sustava na otocima Rabu, Ugljanu, Korčuli i Viru.

U području odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Ministarstvo će uložiti 38,75 milijuna kuna, a Hrvatske vode 8,7 milijuna kuna, čime će biti završeni sustavi na Susku, Loparu, Novalji, a nastavit će se graditi sustavi na Kaliju, Ugljanu, Pagu, Povlji i Milni na Braču, te u korčulanskoj Veloj Luki. Tim sredstvima će se početi i graditi sustavi u Supetarskoj Dragi na Rabu, u Starom Gradu, Sučuraju i Jelsi-Vrboska na Hvaru, kao i u bračkom Sumartinu, te u Trpnju, Orebiću i Stonu.

Ministar je iznio i neke mjere na otocima koje su u tijeku ili tek slijede.

Podsjetio je da je ovih dana podijeljeno 49 tisuća vinjeta otočanima koji imaju registrirane automobile na otocima radi ostvarivanja popusta na cijenu karata trajektnog prijevoza.

Inače, lani u listopadu je država smanjila cijene karata trajektnog prijevoza, a za to 30 postotno smanjenje, ostane li promet na istoj razini, iz proračuna u 2005. izdvojit će se 36 milijuna kuna, kazano je.

Kalmeta je podsjetio da će u 2005. samo na infrastrukturu u otocima biti uloženo 191 milijun kuna, da je napisan Zakon o javnom linijskom i obalnom prijevozu koji bi već sutra trebao otići na mišljenje nadležnim ministarstvima. Taj bi zakon, istaknuo je Kalmeta, trebao uvesti mogućnost konkurencije u taj sektor i omogućiti bolju kvalitetu povezanosti otoka i niže cijene.

Nastavlja se izgradnja cesta i luka na otocima, a pripremljen je i spreman za donošenje Pravilnik o poticanju otočnog gospodarstva. Po tom pravilniku, poslodavac koji ima sjedište tvrtke na otoku za svakog zaposlenog radnika koji živi na otoku dobivat će godišnji poticaj od jedne bruto plaće po zaposlenom ako se radi o nerazvijenim otocima, ili 50 posto od jedne bruto plaće ako je riječ o razvijenom otoku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙