FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bajram Kosumi - novi premijer kosovske vlade

PRIŠTINA,23.ožujka.2005(Hina) - Skupština Kosova izabrala je na svojojsjednici u srijedu Bajrama Kosumija na dužnost novog kosovskogpremijera umjesto Ramusha Haradinaja, koji je podnio ostavku zbogoptužnice podignute protiv njega pri haaškom Tribunalu te sedobrovoljno predao tome sudu.
PRIŠTINA,23.ožujka.2005(Hina) - Skupština Kosova izabrala je na svojoj sjednici u srijedu Bajrama Kosumija na dužnost novog kosovskog premijera umjesto Ramusha Haradinaja, koji je podnio ostavku zbog optužnice podignute protiv njega pri haaškom Tribunalu te se dobrovoljno predao tome sudu.

Sastav vlade, koju tvori vladajuća koalicija Demokratskog saveza Kosova i Alijanse za budućnost Kosova, doživio je manje promjene te je u vladu ušlo dvoje novih ministara, Ardina Gjini i Ibrahim Selamanaj, oboje iz Alijanse za budućnost Kosova, stranke kojoj pripada i novi premijer koji je i ujedno njezin potpredsjednik, dok su ostali članovi kabineta isti oni koji su izabrani prije tri i po mjeseca. Nakon izbora novog vladina kabineta, novi premijer i ministri dali su svečanu prisegu pred zastupnicima Skupštine Kosova.

Protiv izbora novih članova vlade i premijera glasovali su zastupnici Demokratske partije Kosova, Hashima Thaqija.

Novoizabrani premijer, 45-ogodišnji Kosumi, rođen je 20. ožujka 1960. godine u selo Tygjevce, općina Kosovska Kamenica, a diplomirao je na odsjeku za albanski jezik i književnost Filološkog fakulteta u Prištini, na kojem je potom i magistrirao. Živi u Prištini, oženjen je, otac četvoro djece. Do sada je objavio četiri knjige iz sfere publistike.

Tijekom devedesetih godina Bajram Kosumi se nametnuo svojim oporbenim stajalištima kada je zastupao stajališta Parlamentarne partije Kosova (PPK) u odnosu na politiku koju je vodio Demokratski savez Kosova, s Ibrahim Rugovom na čelu. Kosumi pripada generaciji političara koja je, prije nego što je ušla u politiku, prošla kroz zatvor bivše Jugoslavije. Bio je uhićen 1981. godine kao jedan od glavnih aktera studentskih demonstracija te je proveo u zatvoru 10 godina. Nakon izlaska iz zatvora 1991. postaje novinar dnevnika "Zeri" te obnavlja niz stranačkih dužnosti te dužnosti u privremenoj kosovskoj vladi Hashima Thaqija, a potom i u Haradinajevoj vladi, u kojoj je obavljao dužnost ministra za prostorno planiranje i okoliš.

Na novu dužnost predložio ga je bivši premijer Haradinaj, a njegov je izbor podržao i kosovski predsjednik Ibrahim Rugova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙