FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće Europe pozdravlja predaje haških optuženika

ZAGREB/STRASBOURG,11. ožujka(Hina) - Predsjednik Parlamentarneskupštine Vijeća Europe, Rene van der Linden, u petak je pozdraviodobrovoljne predaje niza haških optuženika iz SCG, BiH i s Kosovaposljednjih dana, kao ohrabrujući zaokret u politici nekih zemalja koje zbog nesuradnje s Haagom trpe političke i ekonomske štete.
ZAGREB/STRASBOURG,11. ožujka(Hina) - Predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, Rene van der Linden, u petak je pozdravio dobrovoljne predaje niza haških optuženika iz SCG, BiH i s Kosova posljednjih dana, kao ohrabrujući zaokret u politici nekih zemalja koje zbog nesuradnje s Haagom trpe političke i ekonomske štete.

"Posljednjih tjedana brojni optuženi za ratne zločine iz Srbije, BiH, i s Kosova pristali su se dobrovoljno predati Haškom sudu (ICTY). To je dobrodošli razvoj jer jača izglede za izvršenje pravde za strašne zločine počinjene u ratovima na Balkanu", navodi Van der Linden u priopćenju VE.

Činjenica da se sve veći broj optuženih odlučuje predati odmah po primitku optužnice, po njemu pokazuje "zaokret od dosadašnjeg pristupa nekih vlada u regiji suradnji s ICTY-em, koji je obilježavala atmosfera politiziranosti i opstruiranja".

Takav pristup, po njegovoj ocjeni, "stalno obnavlja nestabilnost u regiji te nanosi političku i ekonomsku štetu samim zemljama".

Van der Linden ističe kako su generali Rasim Delić i Momčilo Perišić, bivši načelnici glavnih stožera u vojskama BiH i Jugoslavije, te bivši premijer Kosova Ramush Haradinaj, u potpunosti razumjeli što je "na kocki" i postupili odgovorno kada su se odlučili predati, što svi trebaju pozdraviti.

"Njihova odluka da se odmah suoče s optužbama i nevinost pokušaju dokazati pred sudom označit će početak nove faze".

Predaja tih optuženika treba predstavljati poruku onim vlastima koje i dalje ne razumiju da suradnja s ICTY-em nije stvar izbora, već je pravno obvezujuća i da pravda ne može zauvijek biti taocem nacionalističkih osjećaja i uskih političkih interesa, zaključuje u svom priopćenju predsjednik Parlamentarne skupštine VE.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙