FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uskrsna poruka kardinala Josipa Bozanića

ZAGREB, 23. ožujka 2005. (Hina) - Zagrebački nadbiskup kardinal JosipBozanić uputio je uskrsnu poruku u kojoj napominje kako bi za hrvatskudušu, koja je po svojoj tradiciji otvorena širini europskoga duha, učemu je ne mali doprinos dala i Crkva po svom katolištvu, svojevrsnozatvaranje i isključivanje iz zajedništva velike obitelji europskihnaroda predstavlja bijeg u besperspektivnu samoizolaciju koja bitrajno bila izložena napasti pomračenja nade.
ZAGREB, 23. ožujka 2005. (Hina) - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je uskrsnu poruku u kojoj napominje kako bi za hrvatsku dušu, koja je po svojoj tradiciji otvorena širini europskoga duha, u čemu je ne mali doprinos dala i Crkva po svom katolištvu, svojevrsno zatvaranje i isključivanje iz zajedništva velike obitelji europskih naroda predstavlja bijeg u besperspektivnu samoizolaciju koja bi trajno bila izložena napasti pomračenja nade.

U poruci jutros dostavljenoj Hini iz Ureda zagrebačkoga nadbiskupa za odnose s javnošću, kardinal Bozanić navodi kako se posljednjih tjedana u nekim skupinama u nas postavljaju dileme koje često zagovaraju stanovitu izolaciju Hrvatske u odnosu na ostale zemlje europskoga kontinenta, osobito u odnosu na države Europske unije.

"Takve dileme Hrvatskoj neizravno dodjeljuju trajnije mjesto u sastavu ostatka zemalja izvan EU", napominje kardinal.

Po njegovim riječima umjesto olakih tvrdnja svi su protiv nas, međunarodne ustanove nam nisu od pomoći, Europa nas ne želi, korisnije je napraviti ispit savjesti i pitati se jesmo li kao pojedinci, kao država, pa i kao Crkva učinili sve što smo trebali? Radimo li danas ono što je za naše opće dobro, ili se beznadno predajemo osjećajima rezignacije te svojim postupcima nesvjesno i neželjeno pomažemo onima koji nisu za nas?, dodao je.

U svezi s pitanjima i nedoumicama glede sadašnjosti i budućnosti Hrvatske, napominje kako zajedno s Ivanom Pavlom II. smijemo ustvrditi da je i hrvatski narod postao europska nacija po krštenju prije više od trinaest stoljeća.

"I mi Hrvati imali smo kroz povijest udjela u oblikovanju Europe. Pridonijeli smo razvoju Europe sudjelujući u stvaranju europske znanosti i kulture, ali, i kad je trebalo, braneći europski kontinent", ističe kardinal.

Smatra kako smo u ovo vrijeme kad smo u cijeloj zemlji pritisnuti nekim tjeskobama pozvani ponizno i odvažno ispitivati savjest kako bismo spoznali svoje pogreške, propuste i tromosti.

"Danas je potrebno koristiti sva dopustiva sredstva i institucije u zemlji i inozemstvu tumačeći istinu o nama, o našoj prošlosti i sadašnjosti, pa tako i o Domovinskome ratu", napominje Bozanić. Dodaje kako se naša zakonita i opravdana borba za slobodu domovine ne dokazuje provocirajućim plakatima, čovjeka nedostojnim prijetnjama, niti jalovim prosvjedima, nego se brani i tumači koristeći i međunarodne institucije.

Kardinal napominje da se ne treba "prepustiti nekritičkom popuštanju utjecaja negativnih kulturalnih modela koji su prisutni na europskom tlu".

"Hrvatski narod je svoj nacionalni identitet očuvao pa čak i učvrstio u komunističkom režimu. Trebamo se pripremiti za novu obranu vlastitoga identiteta u europskom zajedništvu. To je naš ozbiljni izazov koji se kao zadatak mora prereći u neku vrstu kulturne promocije", napominje Bozanić.

Smatra kako smo pozvani s odgovornošću, unatoč svim protivštinama, u punoj se mjeri uključiti u sva poziotivna zbivanja u Hrvatskoj, Europi i svijetu.

"Ne stavljajmo svjetiljku svoje vjere pod posudu! Imajmo hrabrosti izložiti je vjetrovima svijeta! Imajmo hrabrosti izložiti se i svjedočiti svoju vjeru kršćanskim životom!", napominje Bozanić, dodajući ako prešutimo svoju vjeru, utrnemo li svoju nadu, što ćemo ostaviti u baštinu svojim potomcima?

Čestitajući blagoslovljen Uskrs, kardinal Bozanić poručuje da ovih vazmenih blagdana posebno molimo za našu domovinu.

"Presvetoj Bogorodici Mariji, Majci nade i utjehe, s pouzdanjem upravimo svoju molitvu i povjerimo joj budućnost naše domovine Hrvatske", kaže u poruci, uz ino, kardinal Bozanić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙