FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 20. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat.
ZAGREB, 20. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - U povodu Svjetskog dana šuma koji se obilježava 21. ožujka, Osječki zeleni i Press centar za okoliš Hrvatske ukazuju na važnost provođenja Zakona o šumama, te na pravo javnosti da sudjeluje u stvaranju politike gospodarenja i očuvanja prirodnog bogatstva. Udruge u priopćenju poručuju da je očuvanje šuma i sprečavanje ugrožavanja i eventualne rasprodaje šumskog bogatstva obveza svih. Zadnjih 15 godina šume su u Hrvatskoj pretrpjele velike štete, primjerice zbog minskih polja, gradnje prometnica i širenja kamenoloma na Papuku, zbog skijališta na Medvednici, podsjećaju. Upozoravaju i da bi projekt Dunav-Sava značilo sječu velikog dijela Spačvanskih šuma, a opasnim drže i pritisak Svjetske banke za privatizacijom i ulazak velikih korporacija u eksploataciju naših šuma.

ZAGREB - Svjetskim danom voda, 22. ožujka ove godine, pod geslom "Voda za život" počinje desetljeće voda, koje su Ujedinjeni narodi proglasili za razdoblje 2005. - 2015. Prema podacima UN-a, oko 1,1 milijardu ljudi na Zemlji nema stalan pristup zdravoj vodi, koja je, ističe UN, nužna za zdravlje i kritična za održivi razvoj i smanjivanje siromaštva i gladi. Hrvatska je među trideset vodom najbogatijih zemalja u svijetu, i zauzima vrlo visoko 3. mjesto u Europi s 32.818 prostornih metara obnovljivih zaliha vode po stanovniku, navodi prof. dr. Darko Mayer s Rudarsko-geološko naftnog fakulteta u svojoj knjizi "Voda". Kada je o pitkoj vodi riječ, hrvatski su građani u zavidnom položaju, jer mogu piti vodu iz slavine. Ona je u Hrvatskoj zdravstveno ispravna, kaže Željko Dadić, voditelj odjela za kemiju vode Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

VUKOVAR - Etnografska izložba "Kroz korizmu do Uskrsa - hrvatski korizmeni i uskrsni običaji" autora Josipa Forjana, ravnatelja Posudionice i radionice narodnih nošnja iz Zagreba, otvorena je danas u vukovarskom Dvorcu Eltz. Na izložbi su prikazani hrvatski korizmeni i uskrsni običaji, a uključeni su i običaji vukovarskog kraja. Posjetitelji mogu vidjeti rekonstrukciju krijesa, bunara, drvene ograde i Isusova groba, te ženske i muške narodne nošnje koje su se u vrijeme Korizme i Uskrsa nosile u Prigorju, Posavini, Moslavini, Pokuplju, Primorju, Dalmaciji, Dalmatinskoj zagori i u Slavoniji, u vinkovačkom, županjskom i vukovarskom kraju. Prikazane su i ženske nošnje iz Bosne i muške iz Bačke u Srbiji. U sklopu izložbe mogu se, uz druge korizmene običaje, vidjeti i starinski načini ukrašavanja uskrsnih jaja.

ZADAR - Gorska služba spašavanja iz Šibenika popodne je uspješno spustila jednog planinara sa stijene na Krčiću kod Knina, priopćeno je iz Centra 112. Planinar je "zapeo" na stijeni i u 14,22 sata mobitelom zatražio pomoć preko Županijskog centra 112. Akcija spašavanja uspješno je završila u 15,22 sata. Planinar nije ozlijeđen, navodi se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙