FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mons. Jezerinac: Kristov mir nije pax romana, ni pax americana, ni pax globalica

ZAGREB, 11. ožujka 2005. (Hina) - U svijetu punom egoizma gdje suužitak i uspjeh bez odgovornosti postali pravilo ponašanja, umentalitetu gdje vladaju laž, kleveta i ogovaranje poslani smo kaovjernici mijenjati svijet, ističe uz ostalo u svojojkorizmeno-uskrsnoj poruci "Po sv. Misi ususret uskrslom Gospodinu"vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac.
ZAGREB, 11. ožujka 2005. (Hina) - U svijetu punom egoizma gdje su užitak i uspjeh bez odgovornosti postali pravilo ponašanja, u mentalitetu gdje vladaju laž, kleveta i ogovaranje poslani smo kao vjernici mijenjati svijet, ističe uz ostalo u svojoj korizmeno-uskrsnoj poruci "Po sv. Misi ususret uskrslom Gospodinu" vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac.

Mons. Jezerinac ističe kako mir koji je Krist na Posljednjoj večeri podario svojim učenicima nije mir "od ovoga svijeta".

"To nije 'pax romana', ni 'pax americana', ni za 21. stoljeće programirani 'pax globalica'," napominje Jezerinac i dodaje kako to nije "ni jedan drugi mir što ga ljudi mogu stvoriti, ugovoriti te vojnom silom i diplomacijom osigurati! Kristov mir je onaj dublji i uzvišeniji mir duše, mir savjesti, mir koji proistječe iz vjere i pouzdanja u Gospodina Boga koji nam je Krist 'programirao' za vječnost", ističe Jezerinac u svojoj poruci.

U godini Euharistije, kako ističe Jezerinac ,"Sveta Misa je bitno vezana na povijesni događaj starozavjetnoga žrtvovanja kojem će Krist dati novi sadržaj i novu stvarnost".

Sv. Misa se snažno oslanja na tradiciju Izabranoga naroda, njegova oslobađanja iz egipatskoga ropstva i spomen Pashalne večere, napominje Jezerinac i dodaje kako taj događaj nosi snažnu poruku povijesti koja je bitna za jedan narod, poglavito za njegovu povijest. On je u isto vrijeme bitan za obitelj - narod u malom - koja se okuplja oko stola, dodao je.

Darovi koje prinosimo na sv. Misi označavaju sav ljudski rad, ističe Jezerinac i dodaje kako je u njima trud znanstvenika koji se brinu oko prehrane čovječanstva, napor naših vojnika i policajaca u službi mira, muka radnika različitih struka koji svojim znojem pridonose boljitku svijeta i napor liječnika koji s ljubavlju susreću Krista napuštenog u bratu na bolesničkom krevetu.

U svakoj sv. Misi pozvani smo poželjeti mir jedni drugima, napominje Jezerinac i dodaje kako je ona sigurnost nade da je moguće drukčije živjeti i u suvremenom svijetu.

Svijet koji nas okružuje zapravo je gladan te Kristove novosti života, dodao je.

Mons. Jezerinac je na kraju svoje korizmeno-uskrsne poruke pozvao sve vojnike, policajce, dočasnike, časnike i dužnosnike, službenike, branitelje i umirovljenike da u ovoj Godini Euharistije bolje upoznaju i zavole sv. Misu "taj veličanstveni dar koji nam je ostavio uskrsli Krist".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙