FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Treća obljetnica smrti kardinala Kuharića

ZAGREB, 8. ožujka 2005. (Hina) - Na treću obljetnicu smrtiblagopokojnog kardinala Franje Kuharića 11. ožujka zagrebačkinadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će misu u 18 sati uzagrebačkoj katedrali, objavila je Informativna katolička agencija(IKA).
ZAGREB, 8. ožujka 2005. (Hina) - Na treću obljetnicu smrti blagopokojnog kardinala Franje Kuharića 11. ožujka zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će misu u 18 sati u zagrebačkoj katedrali, objavila je Informativna katolička agencija (IKA).

Prije mise u dvorani Vijenac u Bogoslovnom sjemeništu bit će predstavljena knjiga "Kardinal Kuharić u hrvatskom iseljeništvu - Sjeverna Amerika", koju je priredio prelat Vladimir Stanković. Knjigu će predstaviti novoimenovani pomoćni biskup Valentin Pozaić i vojni biskup Juraj Jezerinac, a skupu će se obratiti i kardinal Bozanić.

Uzoriti kardinal i umirovljeni nadbiskup zagrebački Franjo Kuharić (Pribić kraj Krašića, 1919. - Zagreb, 2002.) je nakon završetka Studija teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, zaređen za svećenika 1945.

Pomoćnim biskupom zagrebačkim imenovan je 1964. kada je i zaređen za biskupa te je odmah imenovan odgovornim urednikom Katoličkog dvotjednika "Glasa Koncila".

Nadbiskup zagrebački postao je 1970., a papa Ivan Pavao II. imenovao ga je kardinalom na konzistoriju 1983.

Kardinal Kuharić je umirovljen 1997. kad je predao službu svom nasljedniku msgr. Josipu Bozaniću.

Dva puta je bio uz papu Ivana Pavla II. dok je bio u posjeti Hrvatskoj, za 900-godišnji jubilej Zagrebačke biskupije 1994. u Zagrebu i 1998. u Mariji Bistrici.

Svojim djelovanjem dao je doprinos ostvarenju višestoljetnoga sna hrvatskoga naroda da ima samostalnu državu, a kad je mlada država doživjela agresiju bio je zauzeti promicatelj pravde, oproštenja, pomirenja i svih etičkih vrijednosti - što je sabrano u zbirci njegovih propovijedi, poslanica poruka i apela "Mir je djelo pravde".

Kardinal Franjo Kuharić je i nakon umirovljenja bio aktivan u apostolskom i pastoralnom djelovanju Crkve zagrebačke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙