FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukovar: otvorena izložba "Kroz korizmu do Uskrsa"

VUKOVAR, 20. ožujka 2005.(Hina) - Etnografska izložba "Kroz korizmu doUskrsa - hrvatski korizmeni i uskrsni običaji" autora Josipa Forjana,ravnatelja Posudionice i radionice narodnih nošnja iz Zagreba,otvorena je danas u vukovarskom Dvorcu Eltz.
VUKOVAR, 20. ožujka 2005.(Hina) - Etnografska izložba "Kroz korizmu do Uskrsa - hrvatski korizmeni i uskrsni običaji" autora Josipa Forjana, ravnatelja Posudionice i radionice narodnih nošnja iz Zagreba, otvorena je danas u vukovarskom Dvorcu Eltz.

Na izložbi su prikazani hrvatski korizmeni i uskrsni običaji, uključivo i običaje vukovarskog kraja.

Posjetitelji mogu vidjeti i rekonstrukciju krijesa, bunara, plota i Isusova groba, te ženske i muške narodne nošnje koje su se u vrijeme Korizme i Uskrsa odijevale u Prigorju, Posavini, Moslavini, Pokuplju, Primorju, Dalmaciji, Dalmatinskoj zagori te u Slavoniji u vinkovačkom, županjskom i vukovarskom kraju. Prikazana je i ženska nošnja iz Bosne i muška nošnja iz Bačke u Srbiji, a u sklopu izložbe prikazani su i starinski načini ukrašavanja uskrsnih jaja.

Autor izložbe Josip Forjan je rekao da je ona prvi put bila postavljena prošle godine u Zagrebu u okviru "Pasionske baštine".

Ravnateljica Gradskog muzeja Ruža Marić rekla je kako je u organizaciji Posudionice i radionice narodnih nošnja iz Zagreba još u vrijeme progonstva Vukovaraca počela i prva rekonstrukcija i obnova narodnih nošnja vukovarskog kraja.

U kulturnom dijelu programa pjesme i običaje vezane uz Korizmu i Uskrs prikazali su članovi kulturno-umjetničkih društava iz Tompojevaca i Antina.

Izložba je otvorena do 17. travnja, a prati je katalog s velikim brojem fotografija i tekstovima Katarine Bušić "Korizmeno-uskrsni običaji u Hrvata", Josipa Forjana "Hrvatsko tradicijsko odijevanje kroz Korizmu do Uskrsa" i Renate Devetak "Korizmeni i uskrsni običaji u Srijemu".

(Hina) xzdra yjn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙