FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skup o nekretninama: Zagrebu nedostaje 30 tisuća stanova

ZAGREB, 22. ožujka 2005. (Hina) - Gradu Zagrebu nedostaje 30 tisućastanova, a taj bi se nedostatak mogao donekle ublažiti izgradnjomdvaju novih stambenih naselja, istaknula je na Prvoj godišnjojmeđunarodnoj konferenciji o hrvatskom tržištu nekretnina pročelnicaGradskog zavoda za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša Ana MrakTaritaš.
ZAGREB, 22. ožujka 2005. (Hina) - Gradu Zagrebu nedostaje 30 tisuća stanova, a taj bi se nedostatak mogao donekle ublažiti izgradnjom dvaju novih stambenih naselja, istaknula je na Prvoj godišnjoj međunarodnoj konferenciji o hrvatskom tržištu nekretnina pročelnica Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša Ana Mrak Taritaš.

Riječ je o stambenim naseljima "Vrbani III" u blizini jezera Jarun i "Uljara", na prostorima bivše Tvornice ulja, u produžetku stare Branimirove ulice.

Za prvo naselje, Vrbane III sa 1.900 stanova predviđenih za stanovanje 5.400 stanovnika, urbanistički plan je već na snazi, budući da ga je prihvatila Gradska skupština, dok se odluka o prihvaćanju plana za Uljaru očekuje na skupštinskom zasjedanju za dva tjedna, najavila je Mrak Taritaš.

Izgradnja tih novih naselja, kako je rekla, trebala bi biti zaokret u stambenoj izgradnji u Zagrebu u zadnjih 15 godina, u kojem investitori uglavnom nisu vodili računa o javnom interesu koji podrazumijeva, uz stambene, i prostore rekreacije, parkinga, te obrazovne, zdravstvene i druge ustanove.

Zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić, pak, jednom od većih prepreka planskom prostornom razvoju grada ocijenila je loše stanje zemljišnih knjiga. Po njezinim riječima, zemljišne knjige u Zagrebu ne omogućuju siguran pravni promet nekretninama, jer nisu u potpunosti usklađene sa faktičnim stanjem. Kako je dodala, Grad Zagreb upisan je kao vlasnik 30 tisuća nekretnina na površini od 4.726 hektara, no velik dio nekretnina u vlasništvu Grada nije uknjižen. Zbog toga je, kako je rekla, pravni promet nekretninama u vlasništvu grada otežan i usporen, a često je praćen i sudskim sporovima.

Dvodnevni međunarodni skup o prometu nekretninama nastavljen je raspravom o pravnoj regulaciji prometa nekretninama, a sutra su na dnevnom redu teme o procjeni, financiranju i osiguranju nekretnina i građenja, nekretninama u turističkom sektoru, industrijskim zonama kao i uredski prostori.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙