FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ivezić: 1.284 nekretnina u državnom vlasništvu za poduzetništvo

ZAGREB, 25. veljače 2005. (Hina) - Središnji državni ured zaupravljanje državnom imovinom u prošloj je godini evidentirao 1.284nekretnine u državnom vlasništvu koje se uglavnom ne koriste, a moglebi biti za poduzetničku uporabu, izvijestio je danas državni tajniktog središnjeg ureda Grga Ivezić.
ZAGREB, 25. veljače 2005. (Hina) - Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom u prošloj je godini evidentirao 1.284 nekretnine u državnom vlasništvu koje se uglavnom ne koriste, a mogle bi biti za poduzetničku uporabu, izvijestio je danas državni tajnik tog središnjeg ureda Grga Ivezić.

Za 104 nekretnine se provodi postupak identifikacije (prikupljanja potrebne dokumentacije očevida i sl.), nakon čega će se predložiti kako s njima dalje raspolagati, kazao je Ivezić na prezentaciji modela upravljanja državnom imovinom.

Cilj je, naime, tim nekretninama poduzetnički upravljati i time potaknuti gospodarski razvoj, zapošljavanje, ali i smanjiti troškove koje država ima za održavanje nekretnina koje ne koristi.

Tako je trošak za samo 46 nekretnina, kojima upravlja Hrvatski fond za privatizaciju (HFP), u devet mjeseci 2004. bio viši od 4,3 milijuna kuna.

Od 1.284 nekretnine trenutno se koriste samo poslovni prostori, a ukupno ih je 604 u vlasništvu Ministarstva obrane (MORH) i Središnjeg državnog ureda. Ti se poslovni prostori uglavnom koriste i zakupci za njih plaćaju zakup, kazao je Ivezić.

Ured je evidentirao 133 nekretnine u vlasništvu MORH-a koje ono ne koristi, zatim 54 takve nekretnine u vlasništvu MUP-a, 84 koje je steklo Ministarstvo financija, te više od 180 u vlasništvu HFP-a.

Evidentirane su i nekretnine državnih tvrtki koje nisu u funkciji njihove osnovne djelatnosti, a takvih je 178 nekretnina Hrvatskih željeznica, 46 Hrvatske elektroprivrede i 13 Hrvatske pošte.

Ivezić je izvijestio da je odlukama Vladina Povjerenstva za imovinu tijekom prošle godine za izgradnju novih i proširenje postojećih poduzetničkih zona u vlasništvo lokalnih jedinica prenijeto 15 nekretnina, ukupne vrijednosti 45,2 milijuna kuna.

Radi poticanja razvoja lokalnim jedinicama prenijeto je 27 nekretnina, vrijednosti 24,7 milijuna kuna.

Središnji državni ured upravlja i državnim rezidencijama, a riječ je o 22 objekta u Zagrebu, pet na Brijunima, po jednom u Dubrovniku i Hvaru, te objektu u Lukovu Šugarju.

Ivezić se suzdržao od procjene vrijedosti svih nekretnina u državnom vlasništvu, dok se na završi njihovo bilanciranje.

Podsjetio je tek da je jedna konzultantska kuća na 80 milijardi kuna procijenila vrijednosti svih nekretnina u državnom vlasništvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙