FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Novi kriteriji u naplati spomeničke rente

ZAGREB, 22. ožujka 2005. (Hina) - Zagrebačko Gradsko poglavarstvo danasje prihvatilo izmjene i dopune odluke o visini spomeničke rente kojimase, kako je rečeno, uvode "pravedniji kriteriji" u načinu naplate terente.
ZAGREB, 22. ožujka 2005. (Hina) - Zagrebačko Gradsko poglavarstvo danas je prihvatilo izmjene i dopune odluke o visini spomeničke rente kojima se, kako je rečeno, uvode "pravedniji kriteriji" u načinu naplate te rente.

Zamjenik zagrebačke gradonačelnice Milan Bandić je podsjetio da su izmjene potaknuli obrtnici nezadovoljni postojećom visinom rente. Obrtnici su se, naime, žalili da im je renta previsoka i da im dodatno otežava rad, pa i ugrožava opstanak obrtništva u Zagrebu.

Pročelnica Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Doris Kažimir je rekla da će novim izmjenama subvencije u naplati rente od tri kune po metru četvornom biti osigurane osim za 86 tradicijskih obrta i za deficitarne i proizvodne obrtničke djelatnosti.

Inače, naplata rente je određena u rasponu od tri do 10 kuna po metru četvornom mjesečno, ovisno o veličini poslovnog prostora i o zoni u kojoj se poslovni prostor nalazi: A, B ili C s tim da se zona zaštite A dijeli na A1 - najuži trgovački dio i A2 preostali dio, dok zona B i C i najdalje ostaju cjelovite.

Bez obzira na veličinu poslovnog prostora, spomenička renta od 10 kuna mjesečno po metru četvornom naplaćivat će se svima koji se bave profitabilnim djelatnostima poput proizvodnje i prodaje duhanskih proizvoda, trgovine telekomunikacijskom opremom, telekomunikacije, trgovine gorivom, novčarskog posredovanja, osiguranja, posredovanja u poslovanju na financijskim tržištima, kockanja i klađenja, pravnih poslova (odvjetnici i javni bilježnici) te promidžbe.

Izmjene odluke o visini spomeničke rente mora potvrditi i Gradska skupština na sjednici u travnju.

Danas je dopunjen i Program poticanja razvoja obrta, malog i srednjeg poduzetništva iz 2000. po kojemu će poticajnim mjerama odsada biti obuhvaćeni i obrtnici čija djelatnost ima svojstvo kulturnog dobra te poduzetnici koji se bave deficitarnim obrtima i proizvodnim obrtima od gospodarskog značenja za Grad Zagreb.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙