FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Poglavarstvo prihvatilo izvješće o bespravnoj gradnji

ZAGREB, 10. ožujka 2005. (Hina) - Zagrebačko Gradsko poglavarstvodanas je nakon duge i burne rasprave prihvatilo izvješće o stanjubespravne gradnje od 1. siječnja 2000. do 31. prosinca 2004., a u tojsu se raspravi čula i različita mišljenja o mogućnostima i prijedlogulegalizacije bespravne gradnje te o inspekcijskom rješenjuMinistarstva zaštite okoliša u vezi s tim.
ZAGREB, 10. ožujka 2005. (Hina) - Zagrebačko Gradsko poglavarstvo danas je nakon duge i burne rasprave prihvatilo izvješće o stanju bespravne gradnje od 1. siječnja 2000. do 31. prosinca 2004., a u toj su se raspravi čula i različita mišljenja o mogućnostima i prijedlogu legalizacije bespravne gradnje te o inspekcijskom rješenju Ministarstva zaštite okoliša u vezi s tim.

Dogradonačelnik Stipe Tojčić je ocijenio korektnim izvješće, ali i upozorio da bi Gradsko poglavarstvo trebalo rješavati te probleme zajedno s Ministarstvom prostornog uređenja, a ne inzistirati na svom modelu, na što mu je dogradonačelnik Milan Bandić odgovorio da se to pokušava već 4,5 godine, ali bezuspješno. Odbacio je i Tojčićevu tvrdnju da se služi demagoškim parolama kad govori da štiti sirotinjsku bespravnu gradnju.

"Nerazumijevanje iz Ministarstva i opstrukcija u Gradskom poglavarstvu glavni su razlozi zašto ne možemo riješiti pitanje sanacije bespravne gradnje", rekao je Bandić i ocijenio da je najnovija reakcija iz Ministarstva (kojom upućuju Poglavarstvo da svoj prijedlog izmjena GUP-a u vezi sa legalizacijom bespravne gradnje vrati u proceduru) znači ponovno odlaganje rješenja.

Bandić je napomenuo da treba vidjeti je li Gradsko poglavarstvo proceduralno ili zakonski pogriješilo ili nije, i zatražio očitovanje o tome od nadležnih zavoda i ureda. Pritom je dodao kako i dalje smatra da je manja šteta u prostoru ako se ide na pojedinačnu, a ne zonsku legalizaciju.

"Predložili smo pojedinačnu legalizaciju kuća, Ministarstvo je to osporilo i postupit ćemo po tom rješenju", rekla je pročelnica Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada Anka Mrak Taritaš.

Bandić je naveo primjer iz Dubrovačko-neretvanske županije gdje je, tvrdi, Ministarstvo u istom slučaju postupilo drugačije upitavši zašto je onda Zagreb zaslužio "maćehinski odnos".

Naveo je i da problem bespravne gradnje nije riješen rušenjem Rojsove kuće te pozvao službenike Ministarstva da izađu iz svilenih fotelja i izvrše sva rješenja o rušenju bespravnih tajkunskih vila pod Sljemenom i spriječe novu bespravnu gradnju.

Naime u izvješću o bespravnoj gradnji, kojeg je sačinio Gradski ured za prostorno planiranje, također je istaknuto da se bespravna gradnja u Zagrebu i dalje razvija.

Uz ostalo u njemu su pobrojane sve mjere i postupci koje je Gradsko poglavarstvo činilo tijekom proteklih pet godina kako bi se sanirala postojeća i spriječila nova bespravna gradnja. Navodi se i da je na području Zagreba od 11.000 prijava ili zahtjeva izdano 2.500 građevinskih dozvola za građevine sagrađene bez odobrenja.

Poglavarstvo je Izvješće o bespravnoj gradnji uputilo na raspravu u Gradsku skupštinu,

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙