FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rumsfeld okrivio Tursku za jačanje pobune u Iraku

ANKARA, 22. ožujka 2005. (Hina) - Američki minister obrane DonaldRumsfeld smatra da je Turska izravno odgovorna za razmah ustaničkepobune u poratnom Iraku, prenosi u utorak istanbulski list Hurriyet.
ANKARA, 22. ožujka 2005. (Hina) - Američki minister obrane Donald Rumsfeld smatra da je Turska izravno odgovorna za razmah ustaničke pobune u poratnom Iraku, prenosi u utorak istanbulski list Hurriyet.

"Da je Turska dozvolila Četvrtoj američkoj diviziji ulazak sa svojeg teritorija na sjever Iraka, došlo bi do uhićenja ili fizičkog likvidiranja znatno većeg broja pripadnika Baasističkog režima Sadama Huseina", tvrdi Rumsfeld.

Šef Pentagona je u intervju koji je dao, republikancima naklonjeno, tv postaji Fox News u povodu druge obljetnice zaposjedanja Iraka, rekao da je neulazak američkih postrojbi u Irak s turskog teritorija omogućio održavanje komunikacija između pobunjenika širom zemlje.

Turska je prije početka anglo-američke invazije na Irak, 20. ožujka 2003., odbila prebacivanje oko 60.000 američkih vojnika u susjedni Irak sa sjeveroistoka zemlje. Amerikanci su ostali uskraćeni i za aktivno korištenje svoje obližnje vojne baze Incirlilik kod Adane.

Administracija američkog predsjednika Georgea W. Busha nudila je Turskoj za pružanje te usluge, ali i za pomoć u sređivanju unutarnjih iračkih prilika, bespovratnu pomoc od 8,5 milijardi dolara. Vlada Recepa Tayyipa Erdogana odbacila je tu ponudu.

Turska se zadovoljila pružanjem logističke, mahom humanitarne potpore poratnom Iraku. Od početka ratnih operacija do danas u toj poglavito arapskoj zemlji ubijeno je vise od 60 turskih vozača.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙