FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DI: 30 posto namještaja na tržištu je najviše kvalitete

ZAGREB, 25. veljače 2005. (Hina) - Oko 30 posto namještaja, koje je kodje kod trgovaca i uvoznika u Hrvatskoj kontrolirao Državniinspektorat, zadovoljava najvišu kvalitetu, pri čemu je takvakvaliteta više prisutna kod namještaja iz domaće proizvodnje - neštoviše od 36 posto, od onog iz uvoza kojeg sa ocjenom najviše kvaliteteima oko 29 posto.
ZAGREB, 25. veljače 2005. (Hina) - Oko 30 posto namještaja, koje je kod je kod trgovaca i uvoznika u Hrvatskoj kontrolirao Državni inspektorat, zadovoljava najvišu kvalitetu, pri čemu je takva kvaliteta više prisutna kod namještaja iz domaće proizvodnje - nešto više od 36 posto, od onog iz uvoza kojeg sa ocjenom najviše kvalitete ima oko 29 posto.

Inspektori Državnog inspektorata (DI) prošle su godine obavili ukupno 440 nadzora nad prometom, ispitivanjem i deklariranjem namještaja kod uvoznika i 235 takvih nadzora kod trgovaca na veliko i malo, a pregledano je ukupno 15.325 komada namještaja domaće proizvodnje i iz uvoza.

Rezultati kontrole su pokazali povrede propisa u 7,85 posto slučajeva, izvijestili su danas iz Državnog inspektorata.

U odnosu na prošle godine Inspektorat je zabilježio znatan pad povreda propisa u prometu, ispitivanju i deklariranju namještaja.

Više povreda propisa utvrđeno je u trgovini namještajem na veliko i malo, odnosno 17,8 posto nadzornih trgovaca prekršilo je neku od odredbi koje uređuju promet, ispitivanje i deklariranje namještaja. Kod 53 trgovca utvrđene su 74 prekršajne mjere.

U 14 slučajeva državni inspektori su privremeno zabranili promet namještajem (u ukupnoj vrijednosti od 4,07 milijuna kuna, dok se utvrđeni nedostaci ne otklone), a podnijeta su i 53 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka kod nadležnih sudova i druge mjere.

Ocjenjivane su i osnovne karakteristike namještaja kao što su izdržljivost, otpornost površine i kakvoća materijala.

Analizom izvješća o pregledanom namještaju, Državni je inspektorat došao do podataka da 29,3 posto pregledanog namještaja zadovoljava najvišu kvalitetu (QI), razinu QII zadovoljava 46,15 posto namještaja, a u QIII pripada 24,4 posto namještaja.

S obzirom na porijeklo namještaja (uvoz ili domaća proizvodnja), 36,13 posto namještaja domaće proizvodnje zadovoljava najvišu kvalitetu (QI). Razinu QII zadovoljava 37,39 posto namještaja iz domaće proizvodnje, a razinu QIII 26,48 posto namješataja.

Kod namještaja iz uvoza najvišu razinu kvalitete ima 28,88 posto namještaja, razinu QII 46,84 posto, a razinu QIII 24,28 posto.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙