FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sobol: Hitno utvrditi stanje prava radnica RIO-a

RIJEKA,16. ožujka 2005.(Hina) - Predsjednica saborskog Odbora zaravnopravnost spolova Gordana Sobol dostavila je danas Upravi Riječkeindustrije odjeće d.o.o. (RIO) zahtjev da hitno izvijesti o upitnikukojim se navodono krše temeljna prava zaposlenica, a koji oneispunjavaju kao dio ugovora o radu.
RIJEKA,16. ožujka 2005.(Hina) - Predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol dostavila je danas Upravi Riječke industrije odjeće d.o.o. (RIO) zahtjev da hitno izvijesti o upitniku kojim se navodono krše temeljna prava zaposlenica, a koji one ispunjavaju kao dio ugovora o radu.

Od Državnog inspektorata zatražila je da u to poduzeće hitno pošalje inspektora rada kako bi se utvrdilo jesu li točni navodi "Novog lista", koji je o tome pisao 14. ožujka u tekstu pod naslovom "Nedostaju još samo pitanja o ljubavnicima". U tekstu se tvrdi da se tim upitnikom krše temeljna prava radnika po Zakonu o radu i Zakonu o zaštiti osobnih podataka.

Sobol od Državnog inspektorata traži da utvrdi jesu li ti navodi točni, jesu li radnice RIO-a obvezne ispunjavati upitnik s neprimjerenim pitanjima te u kakvim uvjetima rade - kakvo im je radno vrijeme, poštuje li se zakon u vezi s prekovremenim radom i tjednim odmorom.

Sobol navodi da "na žalost, taj slučaj nije usamljen" te da Odbor već mjesecima pokušava upozoriti mjerodavna tijela na posebno težak i obespravljen položaj žena na tržištu rada. One od prigodnih obećanja i deklarativna zalaganja nemaju baš ništa, kaže Sobol u svom zahtjevu, o kojem će, kako je najavila, izvijestiti pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova, Odbor za ravnopravnost spolova Primorsko-goranske županije, sindikalnu povjerenicu u RIO-u i sredstva javnog priopćavanja.

U tekstu "Nedostaju još samo pitanja o ljubavnicima" navedeno je, među ostalim, da se radnice RIO-a moraju očitovati o svom zdravstvenom stanju -prijašnjem i sadašnjem, i tegobama u trudnoći i s kralješnicom, navesti osobe iz poduzeća koje poznaju ili su s njima u srodstvu, navesti zdravstvenu ustanovu u kojoj su prijavljene, ime, prezime i broj telefona liječnika, te procijeniti hoće li ih neke bolesti ili tegobe ometati u obavljanju radnih obveza.

Kako se doznaje iz RIO-a, predsjednik Uprave te tvrtke Nikola Mikić, jedini ovlašten davati izjave, trenutačno je na službenom putu.

U službi za odnose s javnošću Državnog inspektorata doznaje se da se predmet RIO-a obrađuje te da će se o njemu Inspektorat očitovati kad završi postupak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙