FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: Hrvatska mora uvjeriti EU da čini sve da nađe Gotovinu

WASHINGTON,22. ožujka(Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekaoje da Hrvatska nakon odgađanja početka pregovora o članstvu uEuropskoj uniji mora uvjeriti Uniju da čini sve kako bi utvrdila gdjese nalazi odbjegli general Ante Gotovina zbog kojeg su odgođenipregovori, piše u ponedjeljak američki tjednik Time u svom europskomizdanju.
WASHINGTON,22. ožujka(Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je da Hrvatska nakon odgađanja početka pregovora o članstvu u Europskoj uniji mora uvjeriti Uniju da čini sve kako bi utvrdila gdje se nalazi odbjegli general Ante Gotovina zbog kojeg su odgođeni pregovori, piše u ponedjeljak američki tjednik Time u svom europskom izdanju.

Time navodi kako je EU odgodio pregovore s Hrvatskom nakon što je glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte prigovorila da je Gotovina "unutar dometa hrvatskih vlasti", a nije izručen skoro četiri godine nakon što je optužen.

EU je odlučio da će pregovori započeti kada se utvrdi da Zagreb u cijelosti surađuje u pronalaženju Gotovine, kaže tjednik.

"Moramo uvjeriti naše prijatelje u EU-u da činimo sve što možemo kako bi utvrdili gdje je odbjegli general", rekao je za Time predsjednik Stjepan Mesić.

"Jedino oko čega brinem je kako što je prije moguće početi pregovore", rekao je Mesić, prema članku koji se može naći na web-stranici Timea.

Time upozorava da to možda i nije ono do čega je najviše stalo drugim Hrvatima i navodi kako su, prema anketama, prije dvije godine dvije trećine Hrvata podržavali pristupanje EU-u, a danas manje od polovice.

Odluka Bruxellesa dovela je vladu premijera Ive Sanadera u škripac nakon što je Zagreb poduzeo niz izmjena zakonodavstva u pripremi za članstvo i izručio osam optuženih za ratne zločine izazivajući prosvjede mnogih Hrvata koji niječu da su hrvatske snage počinile bilo kakve ratne zločine tijekom rata protiv Srbije, piše Time.

Haški sud optužuje Gotovinu za ratne zločine, ali za mnoge u Hrvatskoj on je nacionalni heroj, kaže Time navodeći strahovanja da bi ultimatum Bruxellesa mogao još više udaljiti Hrvate od EU-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙