FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: Ne opterećujem se 17. ožujkom

ZAGREB, 5. ožujka 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesićizjavio je u subotu da se uopće ne bi opterećivao sa 17. ožujkom, kaodatumom početka pregovora Hrvatske s EU, jer je za Hrvatsku najvažnijeda prihvaća standarde koje danas vrijede u modernoj, demokratskojEuropi.
ZAGREB, 5. ožujka 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je u subotu da se uopće ne bi opterećivao sa 17. ožujkom, kao datumom početka pregovora Hrvatske s EU, jer je za Hrvatsku najvažnije da prihvaća standarde koje danas vrijede u modernoj, demokratskoj Europi.

"Meni je bitno da uđemo u Europu stabilni, demokratski orijentirani s institucijama koje funkcioniraju u skladu sa zakonom, i da uđemo znatno bogatiji nego što smo sada, s aktivnim gospodarstvom. To sve možemo napraviti do onog vremena kada smo planirali, tako negdje do 2008. da usvojimo standarde. A pregovori će početi ili 17. ili 18.ožujka, to je za mene sasvim svejedno", izjavio je Mesić novinarima u svom Uredu, nakon što je primio oko 150 slušatelje Radija 101. Susret sa slušateljima Radija 101 uživo je prenosila ta radijska postaja.

Glede novosti vezano za slučaj generala Ante Gotovina, te iduće sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, Mesić je rekao kako nije sigurno da će sjednica biti u ponedjeljak jer mu dolazi u posjet iranski predsjednik Muhammad Khatami.

"Ali vjerojatno nakon toga odmah će uslijediti ta sjednica, jer neke informacije jesmo dobili. One ustvari pokazuju odakle su svojevremeno financirane neke akcije, odakle su se sredstva skupljala, na koji način i tko je sve to radio. To ćemo uskoro imati tako da ćemo imati i imena tko je to organizirao i odakle su ta sredstva išla", kazao je Mesić.

Na upit novinara ima li informacije o tome na kakav je prijem naišlo njegovo pismo i dokumentacija koja je poslana u Haag i na sve čelnike EU-a, Mesić je odgovorio da "nema do kraja odgovore na koji način je u tom političkom krugu djelovalo pismo koje su poslali premijer, predsjednik parlamenta i on (Mesić)" te da ne zna točno ni kakav je odjek bio u haaškom tribunalu.

"Ali smatram da je pomoglo da se haaškom tribunalu podastru sve one akcije koje Hrvatska poduzima, koje su vjerojatno djelom zakašnjele, ali kako se kaže, bolje ikada nego nikada", dodao je Predsjednik.

"Ja više vjerujem u ove najnovije informacije koje ćemo imati, koje ćemo izanalizirati i složiti u ovih nekoliko dana, te da ćemo biti znatno uvjerljiviji i pridonijeti da se ovo pitanje riješi", izjavio je Mesić.

Najavio je da će i te nove materijale do 10. ožujka poslati EU, za kada je najavljen sastanak COREPER-a (Odbora kojeg čine veleposlanici država članica EU) , na kojem će se pripremati dokumenti za sastanak ministara vanjskih poslova EU.

Na pitanje novinara što misli o inicijativi Udruge Hrvata iz SAD-a - koja je najavila da će od UN-a zatražiti da izvješće, odnosno ocjenu suradnje ili nesuradnje Hrvatske s Haaškim sudom donosi predsjednik Suda, jer je to sukladno jednoj prijašnjoj odluci suda iz 1997., i ne bi li za Hrvatsku bilo povoljnije da umjesto Carle del Ponte koja je jedna stranka u postupku tu ocjenu donese predsjednik Suda - Mesić je odgovorio "da takva akcija može ići, ali ona ne može ništa posebno riješiti jer nikakvu odluku ne donosi haaška tužiteljica".

"Odluku donosi Europska unija, njeni mehanizmi donose političku odluku, a ne haaški tribunal. Od haaškog tribunala se traži izvješće. Koliko će biti uvjerljivo to izvješće, koliko će to djelovati na premijere, to je sada sasvim drugo pitanje", rekao je Mesić.

Na pitanje kako komentira subotnji sastanak u Beogradu "izbjegličke skupštine tzv. SAO krajine" koji tvrde da se situacija treba vratiti na pozicije iz 1991., predsjednik Mesić je rekao kako misli da to "nema nikakve veze s logikom, jer nikada Srbi u Hrvatskoj nisu imali teritorijalno pokrivenu svoju vlast, nikada nije bila nikakva autonomija".

"Što se Hrvatske tiče to je besmislica", naglasio je Mesić.

Na upit novinara što očekuje od susreta s iranskim kolegom Muhammadom Khatamijem, i osjeća li možda pritisak zbog američke reakcije na iranski nuklearni program, Mesić je odgovorio da predsjednik Khatami dolazi u ponedjeljak u uzvratni posjet, i da će nam biti rado viđeni gost jer Hrvatska nema ni jedno otvoreno pitanje s Iranom.

Ocijenio je da Hrvatska i Iran imaju dobru suradnju, no da "nemamo iskorištene sve kapacitete koje postoje na jednoj i na drugoj strani".

"Mi želimo razvijati maksimalno dobru suradnju, posebno na gospodarskom planu i u tom smislu će biti i glavni razgovori sa predsjednikom Khatamijem. Ali moram reći da svaka zemlja ima pravo razvijati svoju tehnologiju pa i nuklearnu tehnologiju, a što se tiče vojne strane nuklearnog programa na to nema nitko suglasnost. Tu postoji kontrola nuklearne komisije za nuklearnu energiju u Beču koja treba i u Iranu postaviti te kontrolne mehanizme tako da se jedna legitimna stvar može ostvariti - a legitimna je stvar razvijati mirnodopsku nuklearnu tehnologiju", rekao je Mesić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙