FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Madrid: Mesić razgovarao s Marovićem, Fischerom i Barnierom

MADRID, 10. ožujka 2005. (Hina) - Koliko je Hrvatska bliža Europi,toliko joj je bliža i Srbija i Crna Gora i obje trebaju žuriti uEuropu, između ostalog i zato da bi onemogućile negativne snage izprošlosti, kazao je u Madridu predsjednik SiCG Svetozar Marović nakonsastanka s hrvatskim kolegom Stjepanom Mesićem.
MADRID, 10. ožujka 2005. (Hina) - Koliko je Hrvatska bliža Europi, toliko joj je bliža i Srbija i Crna Gora i obje trebaju žuriti u Europu, između ostalog i zato da bi onemogućile negativne snage iz prošlosti, kazao je u Madridu predsjednik SiCG Svetozar Marović nakon sastanka s hrvatskim kolegom Stjepanom Mesićem.

Dvojica predsjednika redovito se sastaju kako bi razmijenili mišljenja, a i prigodom multilateralnih susreta, rekao je Mesić u izjavi za javnost, nakon sastanka održanoga na marginama međunarodnog skupa o borbi protiv terorizma.

"Nije bitno tko će prvi, bitno je da (zemlje članice EU-a) europske ciljeve jugoistoka podrže pravodobno, kako ne bi davale prostor za djelovanje snagama prošlosti", rekao je Marović.

On je relativizirao formiranje vlade takozvane republike srpske krajine u izbjeglištvu.

Europske težnje ne mogu zaustaviti "ni razne poruke prošlosti, koje smo mogli čuti ovih dana o tome kako se kao formira neka vlada za srpsku krajinu u tajnosti. To su poražene priče", zaključio je Marović u nadi da će i on i Mesić i na madridskom skupu uspjeti argumentima uvjeriti partnere da regija mora žuriti u Europu.

"Hrvatske ambicije ne mogu nikome štetiti nego mogu pomoći čitavoj regiji, da se okrene prema europskim standardima", rekao je Mesić.

Predsjednik Mesić se zatim sastao s ministrima vanjskih poslova europske jezgre, s Nijemcem Joschkom Fischerom i Francuzom Michelom Barnierom.

Hrvatska ne želi da se Europa dijeli na pitanju početka pregovora o njezinu ulasku u EU, rekao je Mesić.

"Ne treba praviti fetiš", oko datuma 17. ožujka, kazao je tom prigodom Mesić, uoči summita EU-a na kojem bi idućeg tjedna moglo doći do odgode početka pregovora zbog neizručenja hrvatskoga generala Ante Gotovine.

U razgovoru su Fischer i Barnier izrazili nadu da će biti moguće naći rješenje kojim se neće bitno negativno utjecati na hrvatski put prema EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙