FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: vjerujem da ćemo početi pregovore u prvoj polovici ove godine

ZAGREB, 21. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićizjavio je danas kako vjeruje da će Hrvatska još u prvoj polovici ovegodine početi pregovore o ulasku u EU, ali i istaknuo da početakpregovora isključivo ovisi o Hrvatskoj te njezinoj uvjerljivosti idosljednosti u ispunjavanju preuzetih obveza.
ZAGREB, 21. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas kako vjeruje da će Hrvatska još u prvoj polovici ove godine početi pregovore o ulasku u EU, ali i istaknuo da početak pregovora isključivo ovisi o Hrvatskoj te njezinoj uvjerljivosti i dosljednosti u ispunjavanju preuzetih obveza.

"Mislim da će to biti već u prvoj polovici ove godine", izjavio je predsjednik Mesić gostujući u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom na kavu", pojasnivši da takvu procjenu temelji na razgovorima s predstavnicima EU.

"Mnogi u EU su svjesni svih napora što je Hrvatska poduzela, svjesni su da Hrvatska mora biti lider u ovom dijelu Europe", dodao je.

Upitan misli li da će Hrvatska još ove godine ispuniti i posljednji preostali uvjet, uhititi Antu Gotovinu, Mesić je odgovorio da će to biti vrlo teško, s obzirom na informacije iz institucija koje se bave traganjem za odbjeglim generalom, a po kojima, naglasio je, Gotovina nije u Hrvatskoj.

Hrvatski predsjednik ističe da Hrvatska mora pred EU pokazati da je uvjerljiva i dosljedna u ispunjavanju svih uvjeta, jer, ustvrdio je, to do sada nije u potpunosti pokazala.

"Nismo bili do kraja vjerodostojni, nismo isprocesuirali sve slučajeve za koje smo rekli da ćemo to učiniti. Ako je netko skrivao Ahmićku skupinu treba ga se procesuirati, ako je netko mijenjao identitet haškom optuženiku Ivici Rajiću treba ga se procesuirati", rekao je Mesić.

"Carla del Ponte zaključuje da ako smo bili netransparentni u nekoliko drugih slučajeva onda nam ne vjeruje ni u ovom zadnjem preostalom slučaju. Potpuna suradnja s Haškim sudom ne znači izručenje Gotovine ako nije u Hrvatskoj, već da moramo pokazati kako smo u stanju procesuirati one koji su mu pomagali", dodao je hrvatski predsjednik.

Tada će, smatra, i glavna haška tužiteljica promijeniti svoje izvješće i utvrditi da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haagom.

"To može biti uskoro, može trajati koji mjesec, ali to ovisi o nama", naglasio je, uvjeren da Hrvatska u EU neće ući u paketu s drugim državama bivše SFRJ, primjerice Makedonijom, već prije i samostalno.

Mesić smatra da hrvatske obavještajne službe nisu provodile akciju kojom se htjelo opstruirati haške istražitelje u traganju za Gotovinom, ali priznaje da je u radu obavještajne zajednice bilo "nekih nelogičnosti".

Istaknuo je da u Prezentaciji bivšeg ravnatelja POA-e Franje Tureka ne stoji da su predmet obavještajne akcije bili haški istražitelji, već strani državljani o kojima su službe "vodile računa".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙