FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki izvidnički zrakoplov sletio na Pleso

ZAGREB, 21. ožujka 2005. (Hina) - Zrakoplov "boeing" 135 američkihzračnih snaga sletio je danas u Zrakoplovnu bazu Pleso u Zagrebu uokviru međunarodnoga sigurnosnog projekta "Otvoreno nebo", kojega jeHrvatska postala punopravnim članom 1. siječnja ove godine.
ZAGREB, 21. ožujka 2005. (Hina) - Zrakoplov "boeing" 135 američkih zračnih snaga sletio je danas u Zrakoplovnu bazu Pleso u Zagrebu u okviru međunarodnoga sigurnosnog projekta "Otvoreno nebo", kojega je Hrvatska postala punopravnim članom 1. siječnja ove godine.

Riječ je o međunarodnom sigurnosnom projektu u kojemu sudjeluju 34 zemlje sjeverne polutke, i u okviru kojega se zemljama članicama omogućuju preleti nenaoružanih izvidničkih zrakoplova iznad svojega teritorija.

Zrakoplov s američkom posadom, opremljen posebnom videoopremom i fotoopremom, neometano će moći letjeti iznad Hrvatske i Slovenije, a posada će po svojoj volji snimati objekte, rekao je vođa hrvatske ekipe časnik Stjepan Saša Peić. Osim izvidničkog leta SAD će osposobljavati pripadnike hrvatskih zračnih snaga za projekt "Otvoreno nebo", dodao je Peić.

Let će se održati, u srijedu, 23. ožujka, a sudjelovat će 15 hrvatskih i sedam slovenskih pripadnika zračnih snaga te jedan promatrač iz Bosne i Hercegovine. Njih će uvježbavati 30-člani američki tim, pod vodstvom pukovnika Lancea Kinga.

Osim vojne taj projekt ima i civilnu ulogu jer može upozoriti na moguće ekološke ili prirodne katastrofe, rekao je puk. King, navevši kao primjer snimanje iz zraka posljedica uragana u SAD-u i nedavna plimnog vala tsunamija u jugoistočnoj Aziji.

Po projektu kvota iznad Hrvatske su tri leta stranih zrakoplova, a snimke tih preleta ulaze u zajedničku bazu podataka zemalja članica "Otvorenog neba", objasnio je odgovarajući na novinarska pitanja satnik Peić.

Fotoreporterima je danas bilo dopušteno snimanje američkoga zrakoplova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙