FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Steve Fosset u prvom samostalnom letu zrakoplovom oko svijeta

WASHINGTON, 1. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Američki pustolov Steve Fossetu utorak uspješno napreduje u pokušaju rekordnog besprekidnogsamostalnog leta zrakoplovom oko svijeta na koji je poletio u 1 sat i47 minuta po srednjoeuropskom vremenu iz Saline u Kanzasu, kazali sukontrolori leta.
WASHINGTON, 1. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Američki pustolov Steve Fosset u utorak uspješno napreduje u pokušaju rekordnog besprekidnog samostalnog leta zrakoplovom oko svijeta na koji je poletio u 1 sat i 47 minuta po srednjoeuropskom vremenu iz Saline u Kanzasu, kazali su kontrolori leta.

Fosset, koji leti brzinom od 650 kilometara na sat na visini od 13.4000 metara, nada se završiti svoj 40.000 kilometara dug put u roku od tri dana.

Zrakoplov je opremljen autopilotom što će 60-godišnjem pustolovu omogućiti drijemež od po 15 minuta tijekom putovanja, no cjelonoćno spavanje ne dolazi u obzir. Nadalje, Fosset smije konzumirati samo tekućinu jer u zrakoplovu dizajniranom za jednu osobu nema WC-a.

Nakon što je 2002. godine postao prvi čovjek koji je besprekidno sam obletio svijet balonom, Fosset će, uspije li u najnovijeme pothvatu, provesti 70 sati u zraku i to sam, bez prekida.

Do vrha napunjen spremnik goriva čini 83 posto težine letjelice koja je pri polijetanju težila 10.000 kilograma.

Zrakoplov je dizajnirao Burt Rutan, koji je razvio SpaceShipOne, prvu svemirsku letjelicu s posadom koja je privatno financirana. Ekipa koja Fosseta prati u kontrolnom tornju opisala je letjelicu kao "najefikasniji mlaznjak na svijetu".

Fossetova ruta ide preko Britanije, Francuske, Italije i Egipta, zatim preko Pakistana, Indije, Kine, Japana, Havaja, Kalifornije i završava u Kanzasu.

Fosset je na temelju vlastitih statistika potukao 62 rekorda u vožnji balona, zrakoplova, zračnih i vodenih jedrilica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙