FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IAEA o povratku nuklearne energije

PARIZ, 21. ožujka 2005. (Hina/Dpa) - Nuklearna energija vraća se prijesvega zahvaljujući zabrinutostima oko učinaka takozvanih stakleničkihplinova na okoliš, izjavio je u ponedjeljak direktor Međunarodneagencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei.
PARIZ, 21. ožujka 2005. (Hina/Dpa) - Nuklearna energija vraća se prije svega zahvaljujući zabrinutostima oko učinaka takozvanih stakleničkih plinova na okoliš, izjavio je u ponedjeljak direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei.

"Očigledno je da nuklearna energija ponovno dobiva na utjecaju kao ozbiljna energetska opcija", kazao je ElBaradei na dvodnevnoj konferenciji pod nazivom "Nuklearna energija za 21. stoljeće", koja se održava u Parizu.

On je kazao da je katastrofa u Černobilu iz 1986. zadala ozbiljan udarac nuklearnoj energiji, no da su njezine dugoročne perspektive "ojačane stupanjem na snagu Protokola iz Kyota" o štetnim emisijama koje izazivaju efekt staklenika. Nuklearna energija, kazao je ElBaradei, gotovo nema emisije ugljičnog dioksida.

"IAEA-ine nedavne procjene, temeljene na grubim pretpostavkama, predviđaju 427 gigawata globalnih nuklearnih kapaciteta u 2020., što je ekvivalentno 127 nuklearnih elektrana kapaciteta 1.000 megawata više nego je prethodno projicirano", kazao je ElBaradei.

Povećanje će biti posebno izraženo u Kini, koja će povećati svoje kapacitete za proizvodnju nuklearne energije sa sadašnjih 6,5 gigawata na 36 gigawata do 2020, istaknuo je. Nadalje, "Indija planira povećati svoje nuklearne kapacitete deseterostruko do 2022. i stostruko do sredine stoljeća", kazao je direktor IAEA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙