FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran počinje graditi novu nuklearku - diplomat

BEČ, 3. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Iran je počeo graditi noviistraživački nuklearni reaktor koji bi mogao proizvesti dovoljnoplutonija za jednu atomsku bombu godišnje, doznaje se u četvrtak izdiplomatskih izvora bliskih Ujedinjenim narodima.
BEČ, 3. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Iran je počeo graditi novi istraživački nuklearni reaktor koji bi mogao proizvesti dovoljno plutonija za jednu atomsku bombu godišnje, doznaje se u četvrtak iz diplomatskih izvora bliskih Ujedinjenim narodima.

"Iran je postavio temelje za istraživački reaktor u Araku", rekao je jedan zapadni diplomat blizak UN-ovoj Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA).

IAEA je u rujnu usvojila rezoluciju kojom je pozvala Iran da "kao još jedan znak jačanja povjerenja, dobrovoljno razmotri odluku o pokretanju izgradnje istraživačkog reaktora na tešku vodu".

Reaktore na tešku vodu može se koristiti za proizvodnju značajnih količina plutonija od kojeg se rade bombe, a koji se može izdvojiti iz potrošenog goriva.

Diplomati iz IAEA-inog Odbora i diplomati bliski agenciji potvrdili su da su o postavljanju temelja doznali s fotografija koje je snimio komercijalni satelit.

Reaktor bi trebao biti dovršen najranije do kraja ovog desetljeća.

Komentar iranskih dužnosnika nije bilo moguće dobiti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙