FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nuklearna energija možda ponovno ulazi u modu

ZAGREB, 21. ožujka 2005. (Hina) - Očekivanja snažnog porasta potražnjeza energijom i opasnost od promjene klime prisiljavaju mnoge zemlje dase vrate ideji nuklearne energije, izjavio je u ponedjeljak u Parizuravnatelj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) MohamedElBaradei.
ZAGREB, 21. ožujka 2005. (Hina) - Očekivanja snažnog porasta potražnje za energijom i opasnost od promjene klime prisiljavaju mnoge zemlje da se vrate ideji nuklearne energije, izjavio je u ponedjeljak u Parizu ravnatelj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei.

Čak i najskromnije procjene predviđaju najmanje dvostuko veću potrošnju energije do sredine stoljeća, rekao je, kako prenose svjetske agencije, ElBaradei prvog dana međunarodne konferencije "Nuklearna energija za 21. stoljeće" u Parizu.

Bilo kakva rasprava o energetskom sektoru, kako je rekao, "mora početi priznavanjem činjenice o očekivanom velikom porastu potražnje za energijom u sljedećim desetljećima".

Još nije posve jasno kakvu će ulogu imati nuklearna energija, ali čini se da će biti sve važnija, dodao je.

"Sve pokazuje da sve veće fokusiranje na pitanja poput ubrzane potražnje za energijom, sigurnosti izvora energije i opasnosti od klimatskih promjena, kod mnogih izaziva razmatranje većeg korištenja nuklearne energije", rekao je ElBaradei.

"Jasno je da nuklearna energija vraća povjerenje svijeta kao ozbiljna (energetska) opcija", dodao je.

Černobilska katastrofa 1986. nanijela je veliku štetu nuklearnoj energiji, ali se ona ponovno vraća na velika vrata zbog sve većega straha od posljedica emisije stakleničkih plinova.

Dugoročne perspektive nuklearne energije "ojačane su stupanjem na snagu protokola iz Kyota". "Nuklearna energija gotovo uopće nema emisija CO2", napomenuo je.

"Minimalne projekcije IAEA-e, temeljene na najskromnijim prepostavkama, govore o 427 gigavata globalnog nuklearnog kapaciteta u 2020. godini, što odgovara izgradnji 127 tisućumegavatnih nuklearnih elektrana više nego što se predviđalo", ustvrdio je.

Povećanje će se osobito osjetiti u Kini, koja će svoj kapacitet nuklearnih elektrana povećati sa sadašnjih 6,5 gigavata na 36 gigavata 2020. godine, a Indija do istog vremena namjerava svoj nuklearni kapacitet povećati 10 puta, a do sredine stoljeća čak stotinu puta.

Na rubu iste konferencije ElBaradei je govorio i o Iranu te pozvao SAD da se uključe u pregovore koje s tom zemljom vodi EU i Teheranu daju jamstva na području sigurnosti.

"SAD će se morati uključiti (u pregovore), jer cijelo područje strahovito treba američka sigurnosna jamstva"

"U nekom će se trenutku SAD morati potpuno uključiti, jer sigurnost (na Bliskom istoku) nije europski problem", ustvrdio je.

Istodobno je ustvrdio kako pregovori između EU i Irana o njegovom nuklearnom programu, čiji novi krug počinje u srijedu u Parizu, "nisu u krizi".

"Sve dok se nastavlja dijalog, dok je na djelu suspenzija (procesa obogaćivanja urana) i dok ostvarujemo napredak mislim da smo na dobrom putu", kazao je ElBaradei.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙