FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran odbacuje optužbe EU-a o procesu obogaćivanja urana

THERAN , 3. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Glasnogovornik izaslanstvairanskog tima za nuklearna pitanja Husein Musavian u četvrtak jeizjavio kako su optužbe EU-a da Teheran ne surađuje kada je riječ oprogramu obogaćivanja urana, potpuno "neutemeljene".
THERAN , 3. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Glasnogovornik izaslanstva iranskog tima za nuklearna pitanja Husein Musavian u četvrtak je izjavio kako su optužbe EU-a da Teheran ne surađuje kada je riječ o programu obogaćivanja urana, potpuno "neutemeljene".

Izvješće EU-ovih dužnosnika o postojanju podzemnog tunela ispod postrojenja za obogaćivanje urana u Isfahanu neutemeljeno je, a na taj se način nastojala privući pozornost Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), smatra Musavian. U emisiji programa iranske tv-mreže Khabar on je objasnio da su "Iranci samo obavili neke popravke i posao redovitog održavanja na centrifugama, što je dopušteno i u skladu sa strogim pravilima IAEA".

Europljani su svoje primjedbe iznijeli u srijedu na sastanku dužnosnika IAEA u Beču gdje su predstavnici triju zemalja EU-a - Francuske, Njemačke i Velike Britanije koji pregovaraju s Irancima o nuklearnom programu, izrazili žaljenje jer Teheran nije prijavio postojanje tunela.

Spomenuta trojka optužila je Iran da nastavlja s provedbom kontrolnih testiranja na centrifugama unatoč nedavno danom obećanju da će suspendirati proces obogaćenja urana. "Spremni smo u potpunosti surađivati s IAEA, no ne namjeravamo popustiti pred bilo kakvim zahtjevima koji nisu u skladu s pravilima IAEA", rekao je iranski glasnogovornik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙