FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zeleni čaj liječi rak

LONDON, 16. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Španjolski i britanskiznanstvenici otkrili su da zeleni čaj pomaže u prevenciji određenihvrsta tumora.
LONDON, 16. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Španjolski i britanski znanstvenici otkrili su da zeleni čaj pomaže u prevenciji određenih vrsta tumora.

Istraživači sa španjolskog Sveučilišta Murcia i Centra John Innes iz Norwicha dokazali su da sastojak nazvan EGCG u zelenom čaju sprječava rast stanica raka.

"Pokazali smo po prvi puta da EGCG, koji je u relativno velikoj koncentraciji prisutan u zelenom čaju, inhibira enzim dihydrofolate reductase (DHFR) - priznat i dokazan kao lijek protiv raka", kazao je profesor Roger Thorneley iz Centra John Innes.

Studija je pokazala da zeleni čaj ima pet puta više EGCG-a od običnog čaja. On usporava rast određenih vrsta tumora, no znanstvenici nisu sigurni do kojih procesa dolazi u organizmu i kako oni djeluju. Također nije utvrđeno koliko zelenog čaja osoba treba popiti kako bi dobila zadovoljavajući učinak, kaže Thorneley.

Dodao je da je EGCG vjerojatno tek jedan od mehanizama u zelenom čaju koji suzbijaju rak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙