FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 16. ožujka 2005.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 16. ožujka 2005.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

OSLO - Prvorođena djeca u Norveškoj bolje su obrazovana, a kao odrasli su uspješniji u poslovima od mlađe braće, pokazala je norveška studija. "Važan je poredak rođenja, a ne nužno veličina obitelji", kazao je profesor ekonomije Kjell Salvanes iz Norveške škole ekonomije i poslovne administracije. "Bolje je ako ste prvorođeni", dodao je. Istraživanje se temelji na podacima o rođenjima u Norveškoj od 1912. do 1975., a otkriveno je da mlađa braća često znaju biti lošije obrazovana od starijih zbog čega kasnije mogu raditi lošije plaćene ili čak povremene poslove. Prvorođenci su također često i teži, što je dobar preduvijet za obrazovni uspjeh, kaže Salvanes. Smatra i da su djeca koja žive sama s roditeljima sklonija intelektualnom napretku od djece u velikim obiteljima u kojima dobivaju manje roditeljske pažnje.

LONDON - Španjolski i britanski znanstvenici otkrili su da zeleni čaj pomaže u prevenciji određenih vrsta tumora. Istraživači sa španjolskog Sveučilišta Murcia i Centra John Innes iz Norwicha dokazali su da sastojak nazvan EGCG u zelenom čaju sprječava rast stanica raka. Studija je pokazala da zeleni čaj ima pet puta više EGCG-a od običnog čaja. On usporava rast određenih vrsta tumora, no znanstvenici nisu sigurni do kojih procesa dolazi u organizmu i kako oni djeluju. Također nije utvrđeno koliko zelenog čaja osoba treba popiti kako bi dobila zadovoljavajući učinak, kaže Thorneley. Dodao je da je EGCG vjerojatno tek jedan od mehanizama u zelenom čaju koji suzbijaju rak.

LJUBLJANA - Slovenska policija zaključila je tri godine star slučaj pljačke 50.000 eura, zahvaljujući grižnjoj savjesti počinitelja: M.S. iz okolice Moravskih Toplica ubio se pištoljem korištenim prilikom pljačke tamošnjeg Casina Terme i tako zapravo posthumno priznao zločin iz 2002. godine. "Bio je naš glavni osumnjičenik već tri dana nakon pljačke, ali nije bilo dovoljno dokaza za uhićenje i prijavu", rekao je šef kriminalističke službe policije u Murskoj Soboti Drago Ribaš koji je vodio slučaj. Forenzičari su ispitali samoubojičin pištolj i ustanovili da odgovara tragovima nađenim na mjestu pljačke. Policijska istraga sada je zaključena, a neće biti ni sudskog postupka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙