FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ekolozi: studija o utjecaju na okoliš slunjskog vježbališta - manjkava

KARLOVAC, 3. ožujka 2005. (Hina) - Predstavnici karlovačke Udruge zazaštitu okoliša i Koordinacije ekoloških udruga "Zelena mreža" nadanašnjoj su konferenciji za novinare kazali da je njihova stručnaskupina Studiju o utjecaju na okoliš Vojnog vježbališta "EugenaKvaternika" u Slunju ocijenila manjkavom.
KARLOVAC, 3. ožujka 2005. (Hina) - Predstavnici karlovačke Udruge za zaštitu okoliša i Koordinacije ekoloških udruga "Zelena mreža" na današnjoj su konferenciji za novinare kazali da je njihova stručna skupina Studiju o utjecaju na okoliš Vojnog vježbališta "Eugena Kvaternika" u Slunju ocijenila manjkavom.

Kako je rečeno, ta bi studija Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, izrađena na zahtjev Ministarstva obrane, bez kritičke procjene mogla postati dokument na temelju kojeg će se u Hrvatskom saboru prihvatiti Memorandum o suglasnosti između Vlade i Europskog zapovjedništva SAD-a o uporabi zračnog prostora, zračnih i pomorskih luka i vojnih vježbališta u Hrvatskoj, pa tako i slunjskog.

Saborski zastupnici iz Karlovačke županije Mato Crkvenac iz SDP-a te Vlado Jelkovac, Nikola Sopčić i Ivan Vučić iz HDZ-a tom su prigodom kazali da će se zauzeti da se prije potpisivanja Memoranduma stručno razjasne dvojbe o mogućoj štetnosti vježbališta na okoliš. Vučić je istaknuo kako će nastojati da na sjednice saborskog Odbora za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, na kojima će se raspravljati o Studiji, budu pozvani i predstavnici te stručne radne skupine.

Koordinator Zelene mreže Milan Medić rekao je da je slunjsko vježbalište i Memorandum drugo strateško ekološko pitanje u Hrvatskoj, odmah iza Družbe Adrie, te da udruge ne žele biti isključive, nego žele postići da se u odlučivanje o tim važnim pitanjima uključi i javnost.

Umirovljeni general HV-a Rudolf Brlečić je, kao član stručne radne skupine Zelene mreže, podsjetio da se 24 hektara Vojnog vježbališta "Eugena Kvaternika" nalazi na kraškom tlu bogatu vodama, ali i šumama. Dodao je kako kao vojnik zna da će se nakon mogućeg potpisivanja Memoranduma Vježbalište "zatvoriti vojnim tajnama" i više "nećemo znati što ondje radi NATO, a oni koji to budu znali neće smjeti reći".

Stručni suradnik za zaštitu prirode, krajolika i bioraznolikosti Zavoda za prostorno uređenje Karlovačke županije Zlatko Cindrić rekao je da je Hrvatska potpisnik svih važnih i obvezujućih međunarodnih deklaracija o zaštiti okoliša.

Po njegovu mišljenju odnosom prema Slunju država pokazuje da ih se ne drži i ne vrjednuje primjereno jedan od najbogatijih i najraznolikijih kraških područja uz NP "Plitvička jezera". "Iznajmljivanjem takva prostora stranim vojnim silama postajemo kolonijalna zemlja, što se ne smije dopustiti", upozorio je Cindrić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙