FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osječki zeleni o Kopačkom ritu i kamenolomu "Veličanka II"

OSIJEK, 24. veljače 2005. (Hina) - Na konferenciji za novinare na temu"Protiv ekoimperijalista u zaštićenim područjima prirode" Osječkizeleni danas su se osvrnuli na SDP-ov prijedlog da Kopački ritpostane nacionalnim parkom te na ponovno otvaranja kamenoloma u Parkuprirode Papuk.
OSIJEK, 24. veljače 2005. (Hina) - Na konferenciji za novinare na temu "Protiv ekoimperijalista u zaštićenim područjima prirode" Osječki zeleni danas su se osvrnuli na SDP-ov prijedlog da Kopački rit postane nacionalnim parkom te na ponovno otvaranja kamenoloma u Parku prirode Papuk.

Voditeljica Osječkih zelenih Ljiljanka Mitoš Svoboda ocijenila je s tim u vezi kako se "najgrublja devastacija zaštićenih dijelova prirode događa ruku pod ruku ekomafijaša i ekoimperijalista uz blagoslov pojedinih političara i stranaka koji to koriste kao dio predizborne kampanje" .

Zeleni ističu da je "SDP-ov pohod u Park prirode Kopački rit u sklopu predizborne kampanje ", a, kako kažu, ne postoje ni uvjeti za njegovo proglašenje nacionalnim parkom. "Zašto saborski zastupnik Ivica Pančić, kao i svi ostali koji se zalažu da Kopački rit postane nacionalnim parkom, ne govore o minama na tom području i odakle im pravo govoriti o masovnom turizmu kada je ugrožena sigurnost posjetitelja", upitala je Svoboda. Dodala je kako je krajnje nelogično da upravo "ta stranka sada uoči lokalnih izbora tako intenzivno na sve strane zahtijeva proglašenje nacionalnog parka, a da svih proteklih godina nije vodila brigu o devastaciji Kopačkog rita".

Govoreći o problemu kamenoloma "Veličanka II" u Parku prirode Papuk, Svoboda je kazala kako je "premda se radi o nelegalnoj eksploataciji u zaštićenom dijelu prirode", on 21. veljače otpečaćen na temelju rješenja županijske rudarske inspekcija Državnog inspektorata, a bez suglasnosti Ministarstva kulture.

Podsjetila je da je kamenolom zapečaćen 14. rujna prošle godine jer nije imao rudarsku koncesiju, ali i zbog "velikog duga prema državi" pa se stoga "postavlja pitanje tko je to mogao oprostiti dio duga Vladi Zecu, vlasniku tvrtke Kamen Ingrad, koja eksploatira kamenolom" .

Drugi dan nakon što je otpečaćen, 22. veljače, viši inspektor zaštite prirode Ministarstva kulture, na temelju inspekcijskog nalaza, izdaje rješenje o zabrani početka rada kamenoloma, jer Kamen Ingrad nema dokumente da ispunjava uvjete zaštite prirode, izvijestila je Svoboda. Dodala je da će Zeleni zbog "velike devastacije u Parku prirode Papuk, ali i inače u zaštićenim dijelovima prirode, uputiti pismo Europskoj komisiji sa zahtjevom da se pomogne u zaštiti" .

Također je izvijestila da će o svemu tome poslati pismo i premijeru Sanaderu, a već su ga poslali ministrici zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marini Matulović Dropulić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙