FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 11. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do4,30 sati.
ZAGREB, 11. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 4,30 sati.

ZAGREB - Ministar kulture Božo Biškupić čestitao je jučer 90. rođendan književniku, putopiscu i pomorcu Joži Horvatu. "Vi ste svojim riječima obilježili mladost mnogih naraštaja, ispričali nebrojen broj stranica nadahnutim uspomenama iz djetinjstva, putovanja, dokazali ste se kao pisac poetike, neumoran književni moreplovac. Ovaj veliki dan u Vašem životu neka bude još jedna stranica 'mora' koju želite istražiti i čitalačkoj publici podariti još mnogo novih redaka ispunjenih riječima na Vaš način. U ime Ministarstva kulture i moje osobno primite iskrene čestitke", stoji u čestitki ministra Biškupića.

ZAGREB/KIJEV - U Kijevu je jučer počela 7. ministarska konferencija o politici u masovnim medijima na kojoj sudjeluje i hrvatsko izaslanstvo koje vodi ministar kulture Božo Biškupić, priopćilo je sinoć Ministarstvo kulture. Prvi je dan bio radni, a među prvima je govorio ministar Biškupić u predavanju "Javne politike i mediji u vremenu globalizacije". Upitao se "zašto iz javnog prostora tako lako iščezavaju teme koje afirmiraju moral, obitelj, uspjehe u kulturi ili znanosti i slične vrijednosti, a zamjenjuju ih crne kronike, skandali, urote, ali i lažni glamur". "Možemo li osigurati prostor za još jednu od temeljnih ljudskih vrijednosti, a riječ je o toleranciji koju, na žalost, nedovoljno prepoznaju u javnom životu - politici, svakodnevici i medijima. Stoga bi bilo nužno pronaći zajednički izlaz iz labirinta koji će društvo upozoriti na toleranciju kao važno jamstvo u kreiranju istinskih vrijednosti suživota različitih kultura i naroda", rekao je Biškupić.

ZAGREB - U Gliptoteci HAZU-a sinoć je otvorena izložba "Natječaj za židovsku bolnicu u Zagrebu 1930./1931." u organizaciji Židovske općine Zagreb. Predsjednik Židovske općine Zagreb dr. Ognjen Kraus naglasio je kako izložba govori o snazi židovske zajednice u Zagrebu u razdoblju između dvaju svjetskih ratova. Dokaz tomu je da su Židovska općina i njezine ustanove, u namjeri da izgrade najmoderniju bolnicu za ondašnje vrijeme, raspisale prvi od triju međunarodnih natječaja tada u Hrvatskoj na koji je prispjelo 225 radova autora iz cijele Europe. Kraus je podsjetio da dolaskom nacionalsocijalizma 1933. u Europi počinje i tragično razdoblje za Židove pa je Židovska općina novac namijenjen gradnji bolnice potrošila za skrb za Židove iz Njemačke i drugih zemalja. Kraus je kazao kako je velika zadaća Židovske općine izgraditi židovski kulturni centar i sinagogu na mjestu gdje je bila negdašnja sinagoga u Praškoj ulici.

VINKOVCI - U Galeriji likovnih umjetnina "Slavko Kopač" u Vinkovcima sinoć je otvorena međunarodna izložba keramike "Trofejni pehari". Izložena su 74 trofejna pehara i jednako toliko umjetnika iz 18 zemalja. U nazočnosti brojnih posjetitelja izložbu je predstavio član Međunarodne akademije za keramiku Hanibal Salvaro koji je najavio kako će nakon Vinkovaca izložba biti postavljena i u Sloveniji te da će radovi zatim biti vraćeni autorima. Izložba, koju je otvorio gradonačelnik Mladen Karlić, otvorena je do 30. ožujka.

ZAGREB - Na tribini "Hrvatsko slovo uživo" sinoć su u Zagrebu o blagopokojnom uzoritom kardinalu Franji Kuhariću povodom obljetnice njegove smrti govorili generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije mons. Vladimir Stanković, profesor fra Boneventura Duda i Milan Vuković. Monsinjor Stanković je govorio o posjetima kardinala Kuharića hrvatskom iseljeništvu u Australiji, Novom Zelandu, Južnoj Africi, Južnoj Americi i Sjevernoj Americi. O ovim pohodima objavljene su i knjige, a zadnja je posvećena kardinalovu pohodu hrvatskim iseljenicima u Kanadi i Sjedinjenim Državama, napomenuo je Stanković i dodao kako se nada da će pisani materijali o kardinalu Kuhariću za razliku od onih o kardinalu Šeperu biti cjelovito objavljeni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙