FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba i dodijeljeno priznanje Hrvatskoga društva karikaturista

ZAGREB, 9. ožujka 2005. (Hina) - Godišnja izložba karikatura članovaHrvatskoga društva karikaturista (HDK) otvorena je večeras uIzložbenome salonu Izidor Kršnjavi gdje je dodijeljeno i PriznanjeMladen Bašić-Bibi HDK-a koje je ove godine pripalo Ismetu-IciVoljevici, autoru legendarnoga "Grge" i počasnom članu Društva .
ZAGREB, 9. ožujka 2005. (Hina) - Godišnja izložba karikatura članova Hrvatskoga društva karikaturista (HDK) otvorena je večeras u Izložbenome salonu Izidor Kršnjavi gdje je dodijeljeno i Priznanje Mladen Bašić-Bibi HDK-a koje je ove godine pripalo Ismetu-Ici Voljevici, autoru legendarnoga "Grge" i počasnom članu Društva .

Laureata je, međutim, spriječila bolest da osobno primi Priznanje pa je uputio pismo zahvale, a njegov sin Dževdet Voljevica primio je za njega tu nagradu.

Predsjednik HDK-a Ivan Šarić podsjetio je pak da je riječ o obljetničarskoj godišnjoj izložbi jer to društvo ove godine proslavlja dva desetljeća djelovanja.

Ali, istaknuo je Šarić, karikatura je sve manje prisutna u hrvatskoj javnosti bez obzira na to što su tijekom 20 godina članovi Društva dobili brojna domaća i međunarodna priznanja te učinili puno za promidžbu karikature.

To pak, smatra Šarić, dovodi u opasnost i "terapiju za preživljavanje" - smijeh. Dio te "terapije" moći će "primiti" i publika ako posjeti izložbu koja će biti otvorena do 23. ožujka.

Priznanje Mladen Bašić-Bibi utemeljilo je Hrvatsko društvo karikaturista 1998. u povodu smrti svoga dugogodišnjega predsjednika i jednoga od osnivača Mladena Bašića (1945.-1997.) kako bi se sačuvalo sjećanje na njegovu autorsku osobnost te posebnost njegova odnosa prema crtanju i uživanju u stvaranju karikature.

Da je Priznanje u ovoj godini proslave 20. rođendana HDK-a doista došlo "u prave ruke" potvrdile su riječi člana HDK-a Davora Trgovčevića koji je kratko obrazložio zašto je baš Voljevica laureat.

Tako je Trgovčević podsjetio da je da se Voljevicin "Grga", rođen daleke 1950., do sada pojavio 15.230 puta u hrvatskome tisku, a prvi put na stranicama političko-satiričkog tjednika "Kerempuh". Nakon ukidanja toga lista Voljevica je 1955. "prenio Grgu" u zagrebački dnevnik "Narodni list", da bi od početka 1962. do kraja 2000. "Grga" bio dnevna komentar rubrika "Večernjega lista".

I dok je Voljevica dobitnik 30-ak međunarodnih i domaćih priznanja, Trgovčević je izdvojio samo neka - Grand Prix u Montrealu, Zagrebu i Ankari a posebice nagradu novinarskoga "ceha". Jer, istaknuo je Trgovčević, Voljevica je doista godinama vrhunski i najčitaniji novinar-kolumnist.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙