FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varaždin: Izložba avangardne umjetnosti

VARAŽDIN, 19. ožujka 2005. (Hina) - Rubne posebnosti - avangardnaumjetnost u regiji od 1918. do 1989. naziv je izložbe koja je večerasotvorena u muzejskom prostoru Galerije starih i novih majstora i ViliOršić.
VARAŽDIN, 19. ožujka 2005. (Hina) - Rubne posebnosti - avangardna umjetnost u regiji od 1918. do 1989. naziv je izložbe koja je večeras otvorena u muzejskom prostoru Galerije starih i novih majstora i Vili Oršić.

Galerijski centar Varaždin i Gradski muzej Varaždin organizatori su ove značajne izložbe koja po prvi puta u tom konceptu predstavlja razvoj avangardne umjetnosti na prostorima bivše Jugoslavije u razdoblju od 1918. do 1989.

Na izložbi je predstavljeno oko 250 radova: slika, skulptura, crteža, fotografija i drugih radova 80-tak umjetnika iz privatne zbirke kolekcionara Marinka Sudca. On je cjelokupnu zbirku donirao Gradu Varaždinu i njegovu muzeju koja bi trebala biti temelj za budući muzej moderne umjetnosti.

Radove za izložbu odabrao je teoretičar umjetnosti Jerko Denegri podijelivši ih u tri skupine: na međunarodnu avangardu (1915-1946.), poslijeratnu avangardu (1946.-1948.) i novu umjetničku praksu (1968.-1989.).

Izloženi su i brojevi časopisa "Zenit" koji je prvi na međunarodnoj razini povezao avangardne umjetnike te radovi likovnih umjetnika i teoretičara Antuna Motike, Andrije Maurovića, Oskara Daviča, Ivane Tomljenović-Meller okupljenih u grupama Gorgona, Bauhaus, EXAT 51 i druge. O izložbi, na kojoj su se okupili brojni domaći i strani gosti te sami autori, govorili su profesori Želimir Košević i Feđa Vukić. Izložbu, koja će biti otvorena do 10. travnja, otvorio je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙