FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kriza Schroederovog SPD-a

BERLIN, 19. ožujka 2005. (Hina) - Najnovija politička previranja usaveznoj pokrajini Schleswig - Holstein, umiješanost vodećihpolitičara vladajuće koalicije u skandale oko zloupotrebe izdavanjaulaznih viza za Njemačku, te postojeći problem rekordne nezaposlenostiod 5,2 milijuna, negativno su utjecali na popularnost savezne vladeGerharda Schroedera te posebice njegove Socijaldemokratske strankeNjemačke (SPD).
BERLIN, 19. ožujka 2005. (Hina) - Najnovija politička previranja u saveznoj pokrajini Schleswig - Holstein, umiješanost vodećih političara vladajuće koalicije u skandale oko zloupotrebe izdavanja ulaznih viza za Njemačku, te postojeći problem rekordne nezaposlenosti od 5,2 milijuna, negativno su utjecali na popularnost savezne vlade Gerharda Schroedera te posebice njegove Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD).

Kako pokazuju najnovija istraživanja javnog mišljenja državne TV postaje ZDF, koalicija demokršćanske unije CDU/CSU i liberala iz FDP-a osvojila bi, da se sljedeće nedjelje održavaju parlamentarni izbori, 48 posto glasova. SPD i sadašnji koalicijski partner Zeleni osvojili bi svega 41 posto. Na popularnosti je posljednjih tjedana najviše izgubio SPD kojeg bi biralo svega 31 posto birača, dok unija CDU/CSU istodobno uživa podršku 42 posto građana.

Posljednji udarac popularnosti SPD-a zadala je kriza u saveznoj pokrajini Schleswig - Holstein na kraju koje je Heide Simonis, jedna od najpopularnijih političarki SPD-a, nakon deset godina na položaju premijerke bila prisiljena dati ostavku.

SPD je naime na lokalnim izborima u najsjevernijoj njemačkoj saveznoj pokrajini sredinom veljače izgubio dosadašnju najjaču poziciju te je bio prisiljen na formiranje manjinske socijaldemokratsko - zelene vlade koju je trebala podržati stranka danske manjine SSV.

Zbog tijesne prednosti od samo jednog glasa i zbog jednog "izdajnika" u vlastitim redovima, koji se prilikom pokušaja reizbora Simonis u četvrtak čak četiri puta uzastopce suzdržao od glasovanja, Heide Simonis je odustala od ponovne kandidature čime je SPD bacila u još dublju krizu.

Socijaldemokrati na sjeveru će biti prisiljeni ili na nove izbore ili na tzv. veliku koaliciju s Kršćansko demokratskom unijom (CDU) na čelu s, zbog toga jer je CDU na izborima osvojio više mandata, demokršćanskim premijerom Peterom Harryjem Carstensenom. Najizglednija je opcija velike koalicije jer bi SPD u slučaju novih izbora vjerojatno izgubio i sadašnju poziciju manjeg partnera u koaliciji.

Padu popularnosti koalicijskih stranaka vlade Gerharda Schroedera pridonijela je i afera oko ulaznih viza tijekom koje je na svjetlo dana izbila činjenica da su najpopularniji njemački političar, zamjenik kancelara i ministar vanjskih poslova Joschka Fischer (Zeleni) te socijaldemokratski ministar unutarnjih poslova Otto Schily bili informirani o tomu da bande krijumčara ljudi iz Ukrajine u Njemačku, koristeći oslabljeni vizni režim, krijumčare ilegalne radnike i prostitutke te da protiv toga nisu ništa poduzeli.

Slab položaj SPD-a u ovom trenutku je za stranku izuzetno osjetljiv jer se već 22. svibnja održavaju izbori za lokalni parlament u najmnogoljudnijoj saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna - Vestfalija. U slučaju da SPD izgubi u ovoj saveznoj pokrajini, u kojoj je na vlasti već više od 40 godina, vlada Gerharda Schroedera će zbog promjenjenih odnosa u gornjem domu parlamenta Bundesratu, koji zastupa interese saveznih pokajina, biti znatno oslabljena. U slučaju da dođe do ponovljenih izbora u Schleswig - Holsteinu, te vjerojatne pobjede demokršćana, unija CDU/CSU bi u Bundesratu raspolagala dvotrećinskom većinom.

Demokršćani bi tada bili u stanju blokirati svaki zakon koji donese Bundestag a time i rad Schroederove vlade. Njemački kancelar bi u tom slučaju, prema procjeni većine političkih analitičara, bio prisiljen raspisati prijevremene savezne izbore.

No i bez takvog razvoja događaja situacija je za Schrodera i njegovu koalicijsku vladu osjetljiva. Ukoliko socijalne reforme koje je njegova vlada pokrenula prije dvije godine uskoro ne pokažu značajne rezultate, posebice glede smanjenja nezaposlenosti, reizbor njegova kabineta na izborima 2006. je više nego iluzoran.

Iako je kancelar prošli tjedan lukavo iskoristio inicijativu vođa demokršćanske oporbe Angele Merkel i Edmunda Stoibera koji su zatražili sastanak za suzbijanje rekordne nezaposlenosti, te zajedničke prijedloge oporbe i vlade uspio javnosti predočiti kao vlastite, ekonomisti su skeptični oko ocjene da bi donesene mjere tzv. Pakta za Njemačku mogle značajnije utjecati na oporavak njemačkog tržišta rada.

Iako je do parlamentarnih izbora ostalo još godinu i pol dana, teško je vjerovati da bi moglo doći do drastične promjene raspoloženja birača. Jer nepopularne reforme Schroederove vlade, koje ekonomisti redom hvale kao hrabre i prijeko potrebne, zasad pokazuju samo negativne učinke po građane poput smanjenja potpora za nezaposlene te poskupljenje zdravstvenih usluga.

Svoj pozitivni učinak, tj. oporavak i rast gospodarstva te pad nezaposlenosti, reforme bi mogle pokazivati iza saveznih izbora što će za Schroedera i socijaldemokratsko - zelenu vladu koja je prije šest i pol godina započela kao eksperiment, biti prekasno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙