FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optimizam vlade i oporbe oko tzv. Pakta za Njemačku

BERLIN, 14. ožujka 2005. (Hina) - Njemački kancelar Gerhard Schroeder(Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) i predvodnica demokršćanskeoporbe Angela Merkel (Kršćansko demokratska unija CDU) izrazili su uponedjeljak optimizam glede najavljenog sastanka na vrhu predstavnikavlade i oporbe u četvrtak koji bi trebao pronaći put iz gospodarskerecesije i visoke nezaposlenosti.
BERLIN, 14. ožujka 2005. (Hina) - Njemački kancelar Gerhard Schroeder (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) i predvodnica demokršćanske oporbe Angela Merkel (Kršćansko demokratska unija CDU) izrazili su u ponedjeljak optimizam glede najavljenog sastanka na vrhu predstavnika vlade i oporbe u četvrtak koji bi trebao pronaći put iz gospodarske recesije i visoke nezaposlenosti.

Schroeder je u razgovoru za državnu TV postaju ARD izjavio da od susreta na vrhu "očekuje mnogo" te da se ne radi o stranačkom taktiziranju. "Ja želim uspjeh", naglasio je kancelar.

Merkel je istodobno naglasila da će oporba "pomno proučiti" sve prijedloge koalicijske socijeldemokratsko-zelene vlade. "S obzirom na 5,2 milijuna nezaposlenih kancelar i ja se na sastajemo samo da bi popili kavu", zaključila je Merkel.

Sastanak u četvrtak, kojem njemački mediji pridaju veliku pažnju, prije svega bi trebao uroditi donošenjem mjera koje bi poticale investiranje u njemačko gospodarstvo, a time i stvaranje novih radnih mjesta. Očekuje se stoga da će savezna vlada pristati na zahtjev oporbe o smanjivanju poreza za poduzetnike. Oporba bi zauzvrat trebala odobriti jedan dio reformskog paketa vlade Gerharda Schroedera koji predviđa ukidanje državnih subvencija za privatnu stanogradnju.

Predsjednik Udruge njemačkih industrijalaca (BDI) Dieter Hundt apelirao je na sudionike sastanka da ignoriraju svoju stranačku pripadnost te da u četvrtak donesu odluke koje bi pridonjele boljitku njemačkog gospodarstva. Predstavnici industrije prije svega očekuju smanjenje doprinosa na dohodak zaposlenih koji rad u Njemačkoj čine skupim.

Demokršćanska oporbena Unija CDU/CSU je nakon objavljivanja podataka o broju nezaposlenih početkom mjeseca, koji su pokazali da je u Njemačkoj bez zaposlenja rekordnih 5,2 milijuna osoba, Gerhardu Schroederu predložila stvaranje "Pakta za Njemačku" kojem bi cilj bio smanjivanje broja nezaposlenih.

Vladajuća SPD prvotno je odbacila prijedlog oporbe ocjenjujući ga kao "predizborno taktiziranje" ali je kancelar Schroeder naknadno prihvatio poziv oporbe za krizni sastanak na vrhu. Nakon toga su uslijedile spekulacije oko mogućeg prijevremenog raspuštanja vlade i stvaranja tzv. velike koalicije između SPD-a i Unije CDU/CSU ali je to demantirano iz oba tabora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙