FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Operacija "Cash" i odgoda pristupnih pregovora

ZAGREB, 18. ožujka 2005. (Hina) - Britanska obavještajna služba prijedvije godine pokrenula je akciju hvatanja odbjeglog generala AnteGotovine, piše u petak londonski The Guardian u članku pod naslovom"Bjegunac koji se ispriječio na putu ulaska Hrvatske u EU" u kojempiše o sabotiranju akcije od strane odmetnutih elemenata unutarhrvatske obavještajne službe.
ZAGREB, 18. ožujka 2005. (Hina) - Britanska obavještajna služba prije dvije godine pokrenula je akciju hvatanja odbjeglog generala Ante Gotovine, piše u petak londonski The Guardian u članku pod naslovom "Bjegunac koji se ispriječio na putu ulaska Hrvatske u EU" u kojem piše o sabotiranju akcije od strane odmetnutih elemenata unutar hrvatske obavještajne službe.

Viši britanski obavještajni dužnosnici došli su u Zagreb u veljači prije dvije godine i zajedno sa tadašnjim načelnikom hrvatske policije i drugim časnicima od povjerenja pokrenuli tajnu operaciju sa zadaćom da otkriju gdje se nalazi Ante Gotovina, piše The Guardian o operaciji britanskih obavještajaca pod nazivom "Cash" odnosno "Gotovina". Akciju su, međutim, sabotirali "odmetnički elementi unutar hrvatske obavještajne službe koji su prisluškivali telefone britanskih, američkih i hrvatskih agenata, fotografirali njihove susrete, dostavljali pojedinosti svojim podržavateljima u hrvatskim medijima i otkrili identitete stranih špijuna", piše list.

"Za Britance to je iskustvo bilo dokaz da se Hrvatima ne može vjerovati, te da ne pristupaju ozbiljno nalaženju i hvatanju odbjeglog generala", piše list i dodaje kako je Hrvatsku ovoga tjedna nespremnost da se snažnije angažira na hvatanju Gotovine "skupo stajala".

"Po prvi puta u svojoj ambicioznoj strategiji širenja EU je odgodio pregovore o članstvu s Hrvatskom koji su trebali početi jučer. Kampanju 'Ne Hrvatskoj' u Bruxellesu predvodili su britanski diplomati što je posljedica sabotiranja operacije 'Cash'. Britansko je stajalište da je general Gotovina ispit za vladavinu prava u Hrvatskoj te da Zagreb može zaboraviti svoje izglede za pridruživanje EU-u dok u potpunosti ne surađuje s UN-ovim sudom", piše list te navodi i izjavu britanskog ministra za Europu Denisa MacShanea koji kaže kako četiri godine dolazi u Zagreb i dobija obećanja o Gotovini a da se još nije ništa ostvarilo. Britanski veleposlanik u Zagrebu Nicholas Jarrold je u međuvremenu redovito upozoravao hrvatsku vladu ad su europske perspektive Hrvatske blijede dok se Gotovina ne nađe pred sudom, dodaje list.

Teškoće na koje su naišli Britanci i skupina hrvatskog načelnika policija Ranka Ostojića javile su se i u slučaju bosanskog Hrvata optuženog za ratne zločine Ivice Rajića, čiji su otisci prstiju nestali iz njegovog dosjea, te ih je britanski agent u Beogradu morao nabaviti iz starog arhiva jugoslavenske vojske, navodi list.

Prošlog mjeseca MI6 je Zagrebu poslao dokument u kojem sugerira uhićenje i kazneno gonjenje nekoliko osoba iz političkog života, sigurnosnih struktura i organiziranog kriminala koji su povezani s odbjeglim Gotovinom, nastavlja list i dodaje da je među njima je i bivši šef hrvatske protuobavještajne službe Franjo Turek. Dokument je, međutim, odmah dostavljen tjedniku "Nacional", mediju koji najviše zastupa rašireno gledište u Hrvatskoj da Velika Britanija predvodi kampanju špijuniranja i dezinformiranja sa ciljem diskreditiranja Hrvatske i njenog zadržavanja van EU-a, piše list.

"Vrlo visoki i ogorčeni britanski dužnosnik je rekao: 'Mnogo naših ljudi u Hrvatskoj godinama vrlo marljivo radi. A sve što pokušamo učiniti brzo završi u novinama. To nije samo pojedinačni odmetnuti element, to je sustavno'", piše list.

The Guardian navodi i da su britanski obavještajci otkrili i "obimno" krijumčarenje oružja zadnjih godina između Hrvatske i frakcije IRA-e koja je, po MI6-u, koristila hrvatsko oružje za napad na ured MI6 u Londonu 2000. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙