FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi broj "Jezika" - nova glavna urednica Sanda Ham

ZAGREB, 1. ožujka 2005. (Hina) - Objavljen je novi broj "Jezika"(1/2005.) koji je uredila nova glavna i dogovorna urednica Sanda Ham,profesorica osječkoga Filozofskog fakulteta.
ZAGREB, 1. ožujka 2005. (Hina) - Objavljen je novi broj "Jezika" (1/2005.) koji je uredila nova glavna i dogovorna urednica Sanda Ham, profesorica osječkoga Filozofskog fakulteta.

U "Jezikovoj" pedesetdvogodišnjoj povijesti to je druga promjena glavnoga i odgovornog urednika (Ljudevit Jonke i Stjepan Babić).

Po riječima Sande Ham dosadašnji glavni i odgovorni urednik, koji je bio na toj dužnosti 34 godišta, povjerio joj je "uhodan i izvrsno čitan časopis" s 2300 pretplatnika, što je za hrvatske uvjete zavidan broj, ali i taj broj preplatnika, kako dodaje, valja održati, pa i povećati.

Smatra kako je časopisna koncepcija dobra i ne treba ju mijenjati. "Nastojat ću da 'Jezik' ostane časopis one vrsnoće i usmjerenja na koji su čitatelji priviknuti i zbog kojega nas i čitaju", napominje Ham, koja je novi broj tek ponešto grafički promijenila, pa nije više crno-bijele boje.

U novom broju Ivo Škarić piše o nedavno preminulu akademiku Petru Guberini (1913.-2005.), poznatom hrvatskom filologu, romanistu, kroatistu, fonetičaru i audiorehabilitatoru.

Stjepan Babić piše o promjenama u uredništvu "Jezika", a Nataša Bašić o "Jezičnoj politici kao razgradnji hrvatskih jezičnih norma".

U tekstu upozorava kako još nije promijenjena prijeporna Odluka o izradi strategije razvitka jezične kulture, koju je Vlada donijela 16. listopada 2003. Smatra kako to potiče na zaključak da ta odluka nije nastala slučajno i da danas u Hrvatskoj postoje snage koje, mimo znanstvenih i strukovnih ustanova, vrlo organizirano i promišljeno rade na nijekanju i destabilizaciji dosegnutih hrvatskih jezičnih i pravopisnih norma, kako bi se hrvatskom jeziku oduzela "samobitnost i vratilo ga na pozicije 'zapadne varijante' srpskohrvatskoga".

Uporište za svoje tvrdnje Nataša Bašić vidi i u "jezičnim projektima koji su se razvijali bez javnoga nadzora".

"To se u prvom redu odnosi na prijeporni projekt Rječnika hrvatskoga jezika Vladimira Anića, čiji privatni izdavač pokušava voditi državnu jezičnu politiku, promičući naslov koji je postao sinonimom razgradnje hrvatskih jezičnih norma, napose leksičkih, i sinonimom neznanstvenoga diskursa opterećena ideološkim pristupom jeziku", piše Nataša Bašić.

Babić i Ham nastavljaju objavljivati komentirane bibliografije publicističkih članaka o hrvatskom pravopisu objavljenih 2000. i 2001. pod naslovom "Pravopisni rat".

U rubrici Pitanja i odgovori Stjepan Babić piše o riječi "prišipetlja", a u rubrici Osvrti Zlata Derossi o "Zadarskim jezičnim krajolicima. Imena tvrtaka u Zadarskoj županiji", Sanja Zubčić o "Riječkim filoškim danima" te Sanja Vulić o "Znanstvenom skupu Hrvatski jezik u dvadesetom stoljeću".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙