FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatskoj treba nacionalna strategija održivog razvoja

ZAGREB, 24. veljače 2005. (Hina) - Održivi razvoj Hrvatskepodrazumijeva zajedničko djelovanje javne uprave, tj. države, civilnogdruštva te gospodarstva, no najveću ulogu i odgovornost u tom procesunosi država, rekla je na danas državna tajnica u Ministarstvu zaštiteokoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Višnja Jelić Mueck.
ZAGREB, 24. veljače 2005. (Hina) - Održivi razvoj Hrvatske podrazumijeva zajedničko djelovanje javne uprave, tj. države, civilnog društva te gospodarstva, no najveću ulogu i odgovornost u tom procesu nosi država, rekla je na danas državna tajnica u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Višnja Jelić Mueck.

Govoreći na okruglom stolu "Hrvatska prema održivom razvoju" Jelić Mueck je istaknula da je, posebice u svjetlu približavanja Hrvatske Europskoj uniji, nužno skoro donošenje nacionalne strategije održivog razvoja, što će zahtijevati i zahvate u Zakonu o zaštiti okoliša.

Ta bi strategija trebala postaviti efektivan okviru za upravljanje regionalnim razvojem te omogućiti svim županijama da doprinesu održivom razvoju i gospodarskoj konkurentnosti cijele zemlje, i na taj način smanje socijalne i gospodarske razlike u razvijenosti među regijama.

Među ostalim, na okruglom je stolu bilo riječi i o načinima financiranja održivog razvoja, odnosno razvoja temeljenog na zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti, koji među ostalim podrazumjeva i ulaganja u obrazovanje, zdravstvo, infrastrukturu, održivo upravljanje prirodnim resursima i učinkovito korištenje energije, zaštitu i očuvanje bio-raznolikosti, održivi turizam i dr.

Osim iz državnog proračuna i proračuna lokalne samouprave te sredstava međunarodnih organizacije te iz bilateralne suradnje, u financiranje takvih projekta bi se, istaknuto je, sve više trebali uključivati kompanije i poduzetnici.

Prema riječima Dražena Kučana iz Raiffesenbank Austrije, financiranje održivog razvoja može se podijeliti na projekte koje financiraju razvojne banke, poput Svjetske banke ili Hrvatske banke za obnovu i razvitak te onih koje financiraju komercijalne banke i institucije.

Gotovo svaki projekt održivog razvoja može se sagledati u formi mogućeg komercijalnog financiranja, ako za to postoje stabilni pravni okviri, rekao je Kučan te dodao da je u financiranju takvih projekata najbolje moguće iskoristiti javno-privatno partnerstvo.

Okrugli je stol održan u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva, Instituta za međunarodne odnose te udruge Odraz, uz financijsku pomoć Veleposlanstva kraljevine Nizozemske i Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙