FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikalna košarica NHS-a: u Hrvatskoj se sve teže živi

ZAGREB, 18. ožujka 2005. (Hina) - Prema sindikalnoj košarici Nezavisnihhrvatskih sindikata (NHS), minimalni životni troškovi četveročlaneobitelji u veljači porasli su 2,55 posto u odnosu na siječanj, što jejoš jedan pokazatelj da se u Hrvatskoj sve teže živi, rečeno je nadanašnjoj konferenciji za novinare NHS-a.
ZAGREB, 18. ožujka 2005. (Hina) - Prema sindikalnoj košarici Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS), minimalni životni troškovi četveročlane obitelji u veljači porasli su 2,55 posto u odnosu na siječanj, što je još jedan pokazatelj da se u Hrvatskoj sve teže živi, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare NHS-a.

Košarica za veljaču iznosi 6.364 kune, a prosječna plaća, koja je u prosincu iznosila 4.312 kuna, pokriva 67,75 posto minimalnih troškova, što je za 2,38 posto manje nego prethodnog mjeseca.

"Iz mjeseca u mjesec, pokrivenost košarice plaćom sve je manja, a život je sve teži", rekao je predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

U košaricu nisu uračunati troškovi novorođenčadi, osobnog automobila, obrazovanja, zdravlja, godišnjeg odmora i sportskih aktivnosti.

Uključe li se i troškovi za iznajmljivanje stana, četveročlana obitelj u podstanarstvu mora izdvojiti minimalno 8.156 kuna, a pokrivenost prosječnom plaćom iznosi 52,86 posto.

Košarica za kućanstvo s dvoje umirovljenika u Zagrebu iznosi 3.701 kunu, a njezina pokrivenost prosječnom mirovinom iznosi svega 48,60 posto, što je za 2,28 posto manje nego u siječnju.

Porast iznosa košarice za veljaču uzrokovana je uglavnom rastom cijena prehrane, jer su neke vrste povrća poskupjele 50 posto, a mesa za trećinu.

Zelena salata, luk i mrkva poskupjele su 30 do 50 posto, a svinjetine i junetine za 30 posto, rečeno je na konferenciji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙