FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikalna košarica SSSH: životni troškovi u veljači porasli 1,44 posto

ZAGREB, 28. veljače 2005. (Hina) - Sindikalna košarica Savezasamostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pokazuje da su minimalni životnitroškovi četveročlane radničke obitelji u veljači porasli za 1,44posto u odnosu na siječanj.
ZAGREB, 28. veljače 2005. (Hina) - Sindikalna košarica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pokazuje da su minimalni životni troškovi četveročlane radničke obitelji u veljači porasli za 1,44 posto u odnosu na siječanj.

Minimalni troškovi prehrane, stanovanja, odijevanja, prijevoza, higijene, obrazovanja i kulture iznosili su 5.560 kuna, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare SSSH-a.

Prosječna plaća u prosincu iznosila je 4.236 kuna, a s njome se moglo pokriti 76,19 posto troškova.

Ako se najnužnijim troškovima dodaju izdaci za najam stana, oni rastu na 7.046 kuna, a ako obitelj posjeduje osobni automobil tome treba dodati još 813 kuna.

Najviši troškovi zabilježeni su u regiji koja obuhvaća Primorsko-goransku, Ličko-senjsku i Istarsku županiju u iznosu od 7.655 kuna, a najniži u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji od 6.441 kune.

U regiji koja obuhvaća Zagreb i Zagrebačku županiju minimalni troškovi iznosili su 5.709 kuna, što je za 2,57 posto više nego u siječnju.

Pokrivenost troškova prosječnom plaćom iznosila je 79,84 posto, što znači da je s tim novcima obitelj mogla preživjeti 22 dana, istaknula je v. d. regionalna povjerenica SSSH Đurđica Kahlina.

Ako u obitelji radi samo jedan član, koji prima najnižu osnovnu plaću od 1.664 kune, obitelj s tim prihodima može preživjeti samo osam dana.

Ti podaci pokazuju da mnoge hrvatske obitelji uspijevaju preživjeti zahvaljujući razvijenoj sivoj ekonomiji, ocijenila je Kahlina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙